Gazdaság

Kicsit jobban nőtt a GDP, mint elsőre becsülte a KSH

autogyar(960x640).jpg (Array)
autogyar(960x640).jpg (Array)

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2015 I. negyedévében végül nem 3,4, hanem 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparnak, azon belül is az autógyártásnak kiemelkedő szerepe volt a bővülésben. 

Varga Mihály így kommentálta a KSH friss adatait:

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2015 I. negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a KSH legfrissebb jelentésében. A feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye jelentősen bővült. 2015 I. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,3, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium így kommentálta az adatot: a 3,5 százalékos bővülésével jóval az Unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság.

2015 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

A GDP volumene 3,5 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt I. negyedévi adathoz viszonyítva (3,4 százalék) a második becslés adata +0,1 százalékponttal módosult a részletesebb feldolgozottság mellett. 

Termelési oldal:

Az ipar hozzáadott értéke 7,7, ezen belül a feldolgozóiparé 8,0 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzákapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen. Az iparon belül a nem ipari jellegű tevékenységek növekedése is számottevő volt. (Az ipar nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások nem csak ipari, hanem egyéb más, például kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak – jegyezte meg a KSH.)
Az építőipar teljesítménye 9,2 százalékal emelkedett, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt bővült.
A mezőgazdaság teljesítménye 12 százalékkal csökkent. 

Szolgáltatások

Bruttó hozzáadott értékük együttesen 2,3 százalékkal bővült. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 5,5 százalékkal emelkedett, ezen belül mindkét nemzetgazdasági ág növekedése jelentős. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,1 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 2,6 százalékkal növekedett.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység hozzáadott értéke ismét csökkent, most 1,3 százalékkal. Ezt egyrészt a háztartások hitelállományának mérséklődése okozta – ami elsősorban a devizahitelek forintosításának és elszámolásának következménye –, másrészt a szerződésszámok szerény mértékű növekedése nem tudta ellensúlyozni a biztosítástechnikai tartalékok emelkedését, így a biztosítási tevékenység teljesítménye is csökkent.

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 3,8 százalékkal bővült, ezen belül a tudományos kutatás és fejlesztés növekedése jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,0 százalékkal nőtt.

A bruttó hazai termék 2015. I. negyedévi, 3,5%-os bővüléséhez az ipar 1,8, az építőipar 0,2, a szolgáltatások 1,3 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,3 százalékponttal csökkentette a GDP változását.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,7%-kal alacsonyabb lett. Mind a gép- és berendezésberuházások volumene, mind az építési beruházásoké csökkent, utóbbi erőteljesebben. A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási teljesítmény kisebb lett. A nagyobb súlyúak közül egyedül a feldolgozóipar beruházási teljesítménye nem csökkent, lényegében stagnált.

A bruttó felhalmozás 2,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi szinthez képest.

Belföldi felhasználás, export, import

Az I. negyedévben összességében 0,6 százalékkal nőtt a belföldi felhasználás. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 762 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 10, az import 7,8 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 9,8, a behozatal 8,4 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 13, az importja 4,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2015. I. negyedévi, 3,5 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1,1 százalékponttal járult hozzá, a bruttó felhalmozás viszont 0,5 százalékponttal visszafogta azt. A külkereskedelmi forgalom 3,0 százalékponttal erősítette a GDP növekedését.

2015 I. negyedévében az előző negyedévhez képest:

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye mindössze 0,8 százalékkal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján történik.)

A termelési oldalon a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,2, az iparé 2,2, az építőiparé 7,8 százalékkal emelkedett, a mezőgazdaságé viszont 14,9 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadása és a kormányzattól származó természetbeni juttatások egyaránt 0,7 százalékkal nőttek. A közösségi fogyasztás viszont 2,3 százalékkal mérséklődött. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,7 százalékkal emelkedett. Az export 2,7, az import 1,9 százalékkal nőtt.

A háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a közlekedés, a szabadidő és kultúra, a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás és a lakásszolgáltatások esetében emelkedett a volumen.

Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében azonban csökkenést mértek. Érdekesség, hogy a külföldiek magyarországi fogyasztása nagyobb arányban nőtt, mint a magyarok külföldi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,8 százalékkal növekedett, a közösségi fogyasztásé 5,4 százalékkal csökkent.

Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,5 százalékkal bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik