Gazdaság

Egy év múlva emelik a cigi árát

cigi (Array)
cigi (Array)

Meg azt is, hogy mennyi lehet egy dobozban. Az unió miatt.

Legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál cigarettát tartalmazhat egy doboz 2016. május 20-ától, erősítette meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön az erről szóló módosító javaslatot.

A változtatásra annak az európai uniós irányelvnek az átvétele miatt van szükség, amely részben a dohányárura való rászokás megakadályozása érdekében íródott.

Ezt átvéve az egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításával a magyar jogszabályok is rögzítik az úgynevezett fogyasztói csomagok méretét. Cigaretta esetében ez legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál, szivar esetében a darab vagy a doboz, szivarka esetében legalább öt darabot tartalmazó doboz, fogyasztási dohánynál pedig legalább harminc, legfeljebb ötven gramm fogyasztási dohány.

A törvényalkotási bizottság több ellenzéki képviselője is bírálta a cigarettás doboz tartalmának növelését, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár azonban azzal indokolta az uniós változtatást, hogy a több szálat tartalmazó, drágább dobozokat vélhetően kevesebben veszik majd meg.

A törvényalkotási bizottság módosító javaslata értelmében az országgyűlési ellenzék és a kisebbségi szószólók is delegálhatnak tagot a jövőben a Hungarikum Bizottságba.

A testület egy olyan változtatást kezdeményezett a hungarikumokról szóló törvény módosításához, amelynek értelmében a Ház mezőgazdasági bizottsága az eddigi kettő helyett három – két kormánypárti és egy ellenzéki – tagot delegálhat a testületbe, és a nemzetiségek bizottsága is egy taggal képviseltetheti magát a Magyar Értéktárat, illetve a Hungarikumok Gyűjteményét összeállító bizottságban.

A testület elfogadott egy az ellenzék által bírált változtatást a Nemzeti Környezetvédelmi Programot tartalmazó határozati javaslaton. Ennek értelmében kikerül az előterjesztésből az a szakasz, amely szerint célszerű fenntartani a kormányhivataloktól különálló hatóság rendszerét, “amely íly módon az ágazat sajátosságaira tekintettel képes biztosítani a környezetvédelem magas szintű védelmét”. V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca államtitkára ezt azzal indokolta: az előterjesztésről még a kormányhivatalok integrációját megelőzően kezdtek egyeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik