Gazdaság

Nyugdíjtrükk: így értette Varga a plusz 240 milliárdot

Varga Mihály (Array)
Varga Mihály (Array)

Csúsztatott a nemzetgazdasági miniszter? De ha nem, honnan vette a fenti számot? Mert a benyújtott jövő évi költségvetés tervezetében nyoma nincs annak, hogy ennyivel többet költenének nyugellátásra. Utánajártunk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 13-án nyújtotta be a parlamentnek a 2016-os költségvetés tervezetét. Ekkor sajtótájékoztatót tartott, és mint mi is beszámoltunk róla, beszélt arról is, hogy mennyivel lesz több pénz a nyugdíjakra.

Nem 140, hanem 240 milliárd forint plusz

Mi 140 milliárd forintot írtunk, csakhogy ennek nyomát sem találtuk a költségvetésben, ezért másnap rákérdeztünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogyan kell érteni, amit a miniszter úr mondott. Két hét múlva érkezett meg a válasz, amihez ma még kértünk egy kis pontosítást.

Kiderült, nem 140 milliárd forint pluszról van szó, hanem 240 milliárd forintot mondott a miniszter. Ezért a félrehallásért így utólag elnézést is kérünk olvasóinktól. (Mentségünkre legfeljebb az szólhat, hogy nem voltunk egyedül, számos sajtóorgánum tudósításában ez az összeg szerepelt.)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hol a 240 milliárd?

Viszont a 240 milliárd forintos nyugdíjplusz még kevésbé érthető, ha megnézzük, mennyivel állítottak be többet nyugdíjcélra a költségvetésbe jövőre az idei évhez képest.

A büdzsé tervezetében az idei 3014 milliárd forinttal szemben 3048 milliárd forint a jövő évi kiadás összesen, vagyis plusz 34 milliárd forintot terveztek. Ezen belül az öregségi nyugdíjnál 2440 milliárdról 2473 milliárdra emelkedik a kiadás, ami 33 milliárd forintos többletet jelent.

Szóval nyoma sincs jövőre nem hogy 240, de 140 milliárd forint plusz nyugdíjkiadásnak sem. Mielőtt elárulnánk, mi a rejtvény megoldása, idemásoltuk, néhány lap hogyan számolt be a sajtótájékoztatóról. Ennek ugyanis jelentősége van.

Így értettük

fn24: Amire több jut jövőre: +140 milliárd forint a nyugdíjakra

mfor.hu: … néhány főbb területet kiemelve a miniszter elmondta: 140 milliárd forinttal több pénz megy a nyugdíjakra

vs.hu: A miniszter a következő területeket emelte ki konkrétan, mint ahová 2016-ban több pénz fog jutni: 140 milliárd forinttal több pénz a nyugdíjakra

portfolio.hu: Varga Mihály elmondása szerint 140 milliárd forinttal lesznek magasabbak a nyugdíjkiadások, bár ezt a számot nem találtuk meg a tervezetben. Az öregségi nyugdíj kiadásai 2440 milliárdról 2473 milliárdra emelkednek, míg a nők korhatár alatti nyugellátása 10 milliárd forinttal kerülhet többe.

napigazdasag.hu: Az életpályamodellekre 138 milliárd, a nyugdíjakra 140 milliárd forinttal, az oktatásra, a sportra, és a kultúrára pedig 109 milliárd forinttal jut több forrás.

És akik az összeget jól értették:

nol.hu: Jól lehet Varga Mihály 240 milliárd forint bővülést mondott a nyugdíjkasszában, valójában ez porhintés.
A szolgálati nyugdíjakat az idén külön számítják, ám ezt jövőre bedobják az öregséginyugdíj-kalapba, ahonnan viszont kikerül a nőknek negyven év munkaviszony után nyújtott korai nyugdíj.

adó.hu: A büdzséterv néhány számát kiemelve Varga Mihály azt mondta: az inflációkövető nyugdíjemelésre jövőre az ideinél 240 milliárd forinttal többet költünk.

Rejtélyes milliárdok

Vagyis a tudósítók egymástól függetlenül mindnyájan úgy értetették a nemzetgazdasági miniszter mondandóját, hogy 2016-ban szánnak az említett összeggel többet a nyugdíjakra/az inflációkövető nyugdíjemelésre. Ezzel ellentétes információ nem is hangzott el. Igaz, azt sem mondta külön, hogy mikor költ ennyivel többet a kormány a nyugdíjakra. Viszont a nyugdíjszám egy olyan felsorolás része volt, ahol több olyan milliárdos tétel is következett, ami valóban a jövő évi pluszokat jelentette a költségvetésben. Vagyis kétség nem merült fel, hogy a jövő évről szólt. 

Csakhogy, mint írtuk (és mint a Portfolio.hu is és a nol.hu megjegyezte), a 2016-os költségvetés tervezetében a nyugdíj soron közel sem ekkora a pluszkiadás. De akkor hogyan értette a miniszter, amit mondott?

Így költ 240 milliárd forinttal többet a nyugdíjakra a kormány

A minisztérium válasza szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetési törvény benyújtásakor tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormány 240 milliárd forinttal többet fordít a nyugdíjak értékének megőrzésére.

És most tessék figyelni!

A szám ugyanis nem a jövő évre vonatkozik. Mint megtudtuk, a miniszter szavai azt jelentették valójában, hogy 2011-2015. között az inflációt meghaladó mértékben növekedtek a nyugdíjak. Vagyis hogy ebben az öt évben jelentős reálérték-növekedés történt.

Ennek hatásaként a 2016. évi költségvetés mintegy 40 milliárddal több nyugdíjkiadást tartalmaz annál, mintha “csupán” a tényleges infláció mértékével nőttek volna a nyugdíjak ezekben az években.

Ez a “többletellátás” tehát a nyugellátásokba beépülve, a nyugdíjak reálértékének megőrzésén túlmutatva jelent emelkedést, amelynek jelentős része már a korábbi évek kiadásaiban is megjelent – tették hozzá. Mi meg annyit teszünk hozzá, ezt talán illett volna jeleznie Varga Mihálynak, ha már ezt a hatalmas összeget kimondta.

A minisztérium végül megerősítette, amit a tervezetben láttunk: a nyugellátási kiadások 2016. évi előirányzata 34,5 milliárd forinttal haladja meg a 2015. évi előirányzatot. Ez a növekmény a rokkantsági ellátások növekedésével együtt közelít a 40 milliárd forinthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik