Gazdaság

A 20 legnagyobb adózó többet vitt haza, mint a bölcsődei dolgozók összesen

A Népszabadság Barack Obama szavai alapján nézett rá a magyar számokra: a szociális ágazat kereseti viszonyait hasonlították össze a topadózók bevételeivel.

Huszönöt, befektetési alapokat kezelő topmenedzser többet keres, mint az ország összes óvodapedagógusa együtt – hívta fel a figyelmet Barack Obama a Georgetown Egyetemen tartott beszédében. A Washington Post blogja utánajárt és kiderül: az amerikai elnök nem túlzott. A Népszabadság pedig e példa alapán körbenézett határaink között. A különbségek nálunk is óriásiak.

A lap a KSH-tól kapott adatai szerint nagyjából 3500 csecsemő- és kisgyermekgondozó, valamint 4400 gyermekfelügyelő és dajka dolgozik Magyarországon. Előbbiek bruttó átlagkeresete 151 432 forint, utóbbiaké 143 921 forint: tehát a 7900 bölcsődei dolgozó havonta brutó 1,16 milliárd forintot, összesen évente 14 milliárd forintot visz haza. Ez alig több, mint a legnagyobb magyar adófizető éves jövedelme.

A NAV a lapnak küldött adatai szerint a legtöbbet befizető adózó 11 milliárdot tett zsebre 2013-ban, ennek túlnyomó többsége osztalékból származott.

Kalkulációik szerint a húsz legnagyobb adózó jövedelme meghaladja a 44 milliárd forintot – ez több mint a háromszorosa a bölcsődei dolgozók éves bérének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik