Gazdaság

Négymilliárd forintot kapnak a tanodák

tanítás (Array)
tanítás (Array)

"A kormányzatnak és a felzárkózási szakpolitikának fontosak a tanodák, mert ez a legjobb forma arra, hogy a gyermekeket segítsék"" - jelentette ki az államtitkár.

Négymilliárd forintot fordít a kormány tanodák támogatására a következő három évben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Győrben, a helyi Tanoda-klub projektzáró ünnepségén.Langerné Victor Katalin közölte: az erről szóló tájékoztató már megjelent a Magyar Közlönyben, a pályázatok várhatóan szeptemberben jelennek meg.

Az elmúlt két évben 5,4 milliárd forintot fordított a kormány tanodák támogatására. Ebben az időszakban az ország 174 tanodájában több mint négyezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek tanult – mondta a helyettes államtitkár.
Jelezte: a leglátványosabb és mérhető fejlődés a gyermekeknél az iskolai hiányzások számának drasztikus, hússzázalékos csökkenése volt, emellett javultak a tanulmányi eredményeik is. Fontos ugyanakkor az is, hogy a program az értelmes, konstruktív szabadidő eltöltésére vezeti rá a gyermekeket – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a kormányzatnak és a felzárkózási szakpolitikának fontosak a tanodák, mert ez a legjobb forma arra, hogy a gyermekeket segítsék, felkészítsék a másnapi órákra és olyan, sokszor apró sikerélményekhez juttassák hozzá, amelyek révén sikeres felnőttek lehetnek. Hangsúlyozta: “tanodába járni nem azt jelenti, hogy valaki rosszul tanul, hanem hogy jól akar tanulni”.

A 2011-ben elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról Langerné Victor Katalin az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi végrehajtásról szóló jelentés és a következő, 2017-ig szóló intézkedési terv egyszerre, június első felében kerül a kormány elé. Fontosnak nevezte, hogy az uniós források felhasználásáért felelős tárcáknak a programjaik végrehajtásánál figyelemmel kell lenniük arra, hogy a projektek hogyan segítik a felzárkózást. Szerinte a stratégia végrehajtásának már látszanak az eredményei. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik