Gazdaság

Ománi herceg: ismét lesz 100 dollár az olaj ára

ománi herceg (Array)
ománi herceg (Array)

Erős olajár-emelkedést, százdolláros hordónkénti árat vár az egészen közeli jövőben a világ egyik nagy olajtermelő országa, Omán olaj- és gázipari minisztere.

Mohammed bin Hamad Al Rumhy, a befolyásos olajipari szakember és politikus az alapblog.hu-nak adott interjúban kifejtette: szerinte az olajexportáló országok június elejére tervezett csúcsértekezletén a tagországok többsége összefog a jelenlegi magas termelési szintek fenntartásában érdekelt Szaúd-Arábia ellen és el fogja érni, hogy közösen csaknem tíz százalékkal visszafogják az összkitermelést.

 Mohammed bin Hamad Al Rumhy. Fotó: alapblog.hu

A herceg ugyanakkor nem hisz abban, hogy az olajárak összeomlását Oroszország, illetve Irán és Venezuela elleni valamiféle amerikai–szaúdi összeesküvés okozta, az interjúalany szerint az áresés mögött csak és kizárólag a kínálati oldal radikális növekedése húzódott meg. A politikus szerint Amerikában kitört a palagáz-forradalom, új lelőhelyeket fedeztek fel világszerte, Kína energiaimportja szűkült, Európa gazdasága recesszióba fordult, illetve stagnált. Ezért szerinte az ár összeomlása mögött tényleg a kínálat túltengése és a kereslet beszűkülése húzódott meg.

A kormánya kezén lévő Mol-részesedés kapcsán kifejti, hogy Omán kimondottan elégedett a magyar vállalattal, amely máskülönben nagy eredményekkel kecsegtető új feltárásokat is végez hazájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik