Gazdaság

Megadta a felminősítés lehetőségét a Fitch

fitch (Array)
fitch (Array)

Javított az adósminősítési besoroláson a hitelminősítő, de a felminősítés elmaradt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentett döntése a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek “BB plusz”, illetve “BBB mínusz” besorolásaira érvényes. A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelző “BBB” országplafonnal és a rövid futamidejű szuverén devizaadósság “B” minősítésével együtt.

Csak egy lépés választ el

A Fitch hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású “BBB” sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.

A Fitch Ratings a pénteki kilátásjavítás indoklásában kiemelte, hogy markánsan javulnak a magyar gazdaság külső fizetési mérőszámai.

A cég londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta rendre magas többletekkel zár; a tavalyi folyómérleg-többlet például a hazai össztermék (GDP) 4,2 százaléka volt.

Ez – az ipari termelés bővülése nyomán – erőteljes áru- és szolgáltatás-exportot tükröz, valamint azt, hogy a külső adósság leépítéséből eredően csökkentek a külső kamatfizetési kötelezettségek – áll a Fitch elemzésében.

Jobb hiányadat a vártnál

A 2,6 százalékos tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány jobb volt a vártnál, különös tekintettel arra is, hogy 2014 választási év volt – hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői.

A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartási hiány a 2-2,5 százalék közötti sávban marad. A Fitch előrejelzése szerint ugyanis az adócsökkentések költségvetési hatásait várhatóan ellentételezik a magyar gazdaság javuló ciklikus folyamatai, és ez elősegíti a GDP-arányos magyar államadósság-ráta további lassú csökkenését a jelenlegi magas, 76,9 százalékos szintről.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az adósságráta 2016-ban 75,2 százalékra, 2022-ig 66,1 százalékra csökken.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor a magyar gazdaság növekedési üteme a tavaly mért 3,6 százalékról az idén 2,9 százalékra, 2016-ban 2,3 százalékra lassul, tekintettel arra, hogy az új EU-költségvetési ciklus csak fokozatosan kap lendületre, és a tavalyi “kivételes” ütemhez képest várhatóan lassul az uniós fejlesztési hozzájárulások folyósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik