Gazdaság

Közgazdász Életműdíj Chikán Attilának

chikán attila (Array)
chikán attila (Array)

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Elnöksége Közgazdász Életműdíjat adományozott Chikán Attila közgazdász professzornak, az MTA levelező tagjának, volt gazdasági miniszternek, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti
Szakosztálya elnökének.

A kitüntetett az elismerő oklevelet május 22-én, pénteken az MKT éves küldöttközgyűlésén vehette át Kovács Árpádtól, a társaság elnökétől és Hegedüs Évától, az MKT főtitkárától.

Köszöntőjében Kovács Árpád emlékeztetett rá, hogy csaknem napra pontosan 121 éve, 1894. május 27-én azzal a céllal alapították meg professzorok, akadémikusok, miniszterek, bankárok, kereskedők, országgyűlési képviselők, gazdák, tisztviselők, nagybirtokosok és főrendek a Magyar Közgazdasági Társaságot, hogy együtt kutassák a nemzetgazdaság fel-
emelkedésének útját-módját. Az MKT elnöke méltatásában elmondta, hogy közgazdászok generációi sajátíthatták el a vállalat-gazdaságtan alapjait Chikán Attila könyveiből.

A közgazdász a Rajk Szakkollégium alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett egy ma is aktív közgazdász generációnak, kiváló szakemberek egész sorának a kinevelésében. Emellett sokat köszönhet neki a logisztikai szakma is, az elmúlt években pedig versenyképességi kutatásaival igyekszik segíteni – az MKT alapítóinak szándékaival összhangban – a nemzetgazdaság felemelkedését.

Mindezek miatt, sok évtizedes, iskolateremtő és közösségépítő egyetemi oktatói tevékenységének, sokoldalú és kiemelkedő tudományos és gazdaságpolitikusi munkásságának, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnökeként végzett, nagyszerű szervező munkájának elismeréseként adományozta a Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat Chikán Attila közgazdász professzornak.

A magyar bankrendszer helyzete, szerepe és kilátásai a gazdaságban – ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, az MKT alelnöke. Patai Mihály többek között elmondta, hogy a magyar bankrendszer helyzete a történelmi veszteségek ellenére is stabil. Az UniCredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a múlt év vége óta a lakossági fogyasztás is fűti a hazai GDP növekedését, ami a 3 százalék körüli nemzetgazdasági növekedést megalapozottá teszi. Patai Mihály elmondta, hogy jelenleg 38 százalékkal kevesebb hitel van a magyar gazdaságban, mint a válság előtt. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően ugyanakkor észrevehetően javult a vállalati hitelvolumen Magyarországon.

A Magyar Közgazdasági Társaság a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete, közhasznú egyesület. Fennállásának 121 évével Európában is az első hasonló szakmaitudományos szervezetek közé tartozik. Jelenleg mintegy öt és félezer tagja van. A társaság mintegy tucatnyi szakosztályt működtet, és csaknem valamennyi megyében vannak helyi
szervezetei, amelyek rendszeresen előadásokat, vitákat, konferenciákat szerveznek. Az MKT legfontosabb rendezvénye a Közgazdász-vándorgyűlés, amelyet évről évre más városban rendeznek meg. 2015. szeptember 3. és 5. között már az 53. vándorgyűlést rendezi meg a társaság Miskolcon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik