Gazdaság

Mélységi rekord: mínuszban a brit infláció

inflacio(210x140).jpg (Array)
inflacio(210x140).jpg (Array)

Több mint fél évszázada először negatív inflációt mértek Nagy-Britanniában. Közben az Európai Unióban megállt az árcsökkenés.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árindex áprilisban 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly áprilisinál.

Mostanában nem volt ilyen

Nagy-Britanniában – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban – soha nem mértek negatív inflációt azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.

Történelmi távlatú összehasonlításban – a jelenlegi számítási módszer alapján visszatekintve – legutóbb 1960-ban volt negatív az éves brit infláció.

Nagy-Britanniában márciusban és februárban zéró, januárban pedig 0,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció, és már ezek az adatok is mélységi rekordot jelentettek. A Bank of England – a brit jegybank – számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék.

Megállt az árcsökkenés az Európai Unióban

Közben meg áprilisban megállt a fogyasztói árak csökkenése az Európai Unióban, az inflációs ráta éves szinten nulla százalék volt – közölte kedden az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint márciusban mind az euróövezetben, mind az EU egészében még 0,1 százalékkal csökkent a harmonizált (HICP) fogyasztói árindex.

Negatív inflációs rátát 12 tagállamból jelentettek. A legnagyobb csökkenést Görögországban (-1,8 százalék) és Cipruson (-1,7 százalék) regisztrálták, míg a legnagyobb mértékben Máltán (1,4 százalék) és Ausztriában (0,9 százalék) emelkedtek a fogyasztói árak.

Az Eurostat statisztikái azt jelzik, hogy Magyarországon áprilisban éves szinten nulla százalék volt az infláció a márciusi 0,5 százalékos árcsökkenés után. Márciushoz képest 0,4 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex.

A KSH adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a márciusi szinthez képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik