Gazdaság

Kétszázmilliárd forintnyi önkormányzati betét kerülhetne a kincstárhoz

A Magyar Államkincstárhoz kerülhetnek az önkormányzatok szabad eszközei. A kormány nem akar lehetőséget hagyni a „kufárkodásra" – számol be a Világgazdaság.

Nagyjából 200 milliárd forintnyi helyi önkormányzati betét és egyéb értékpapír kerülhetne a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákra abban az esetben, ha a kormány terveinek megfelelően oda terelik a települések szabad eszközeit – írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A jegybank statisztikái szerint a helyi önkormányzatok betétállománya 549,58 milliárd forintot ért el 2014 végén, ám ennek csak a töredékét fektethetnék a kincstárnál állampapírba a települések. Az önkormányzati betétek majdnem 60 százaléka – több mint 327 milliárd forint – látra szóló és folyószámlabetétben volt az év végén, vagyis ennek nagy része gyaníthatóan olyan forrás, amely szükséges a mindennapi működéshez.

Az ezen felüli rész túlnyomó hányada – 188 milliárd forint – rövid lejáratú betétekben volt, a hosszú, éven túli lejáratra lekötött pénz mennyisége elenyésző. Mindezek alapján hozzávetőlegesen 200 milliárd forintnyi vagy valamivel több lehet az a pénz, amit értelme van betétből állampapírba áthelyezni a kincstárnál nyitott számlákon – írta keddi cikkében az újság.
Értékpapírokból az MNB adatai szerint 2015 márciusában mindössze 26,3 milliárd forintnyi állomány volt a helyi önkormányzatoknál, amelynek ráadásul majdnem a felét – 12,4 milliárd forintot – eleve állampapírban tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik