Gazdaság

A gyermekek boldogsága nem függ az anyagi javaiktól

szegény gyerekek (Array)
szegény gyerekek (Array)

Egy alapítvány 53 ezer gyermeket kérdezett a boldogságról Nepáltól Norvégiáig. A Children's World Survey felmérése szerint a legboldogabbak a román gyermekek, míg a dél-afrikaiak a legboldogtalanabbak.

Egy nemzetközi felmérés szerint a 10-12 éves gyermekek boldogsága nem függ az általuk birtokolt anyagi javak mennyiségétől – írta a Quartz. A felmérés 20 országban készült, amiben Magyarország nem volt benne.

A kérdőív kilenc dologra kérdezett rá, hogy birtokolja-e ezeket a gyermek vagy családja (jó ruhák, számítógép, internet hozzáférés, mobiltelefon, saját gyerekszoba, könyvek, családi autó, zenelejátszó eszköz, televízió). Ebből kiderült, hogy egy átlagos 10 éves (vagy családja) Norvégiában valamennyi eszközt birtokolja, míg Etiópiában csak hármat a kilencből. Ugyanakkor ez egyáltalán nem befolyásolta a gyermekeket abban, hogy mennyire érzik magukat boldognak.

Az alábbi képen a 10-12 éves gyermekek javai és a boldogságuk közötti összefüggés látható. Pirossal az élettel való elégédettségük, kékkel azoknak a javaknak a száma, amelyek nincsenek meg nekik a kilencből. Ebből jól látható, hogy nem az anyagi javak birtoklása teszi a gyermekeket boldoggá.

 

A felmérés egyik legérdekesebb része az volt, hogy az adott országban élő gyermekek sokkal boldogabbnak vallják magukat, mint az ugyanazon országban élő felnőttek. Az első három helyezett a gyermekeknél Románia, Kolumbia és Izrael lett, míg a felnőttek boldogság-ranglistáján Románia a 12., Kolumbia a 4., és Izrael a 6. helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik