Gazdaság

Így fényezik a tervezett adócsökkentéseket

Tuzson Bence (Array)
Tuzson Bence (Array)

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés tervezetével a becsületes munkából élők terheit csökkenti a kormány.

Ami az adócsökkentést illeti

A Fidesz szerint elsősorban a becsületes munkából élőket segítik a kormány jövő évi adócsökkentési javaslatai, amelyeket a sikeres gazdaságpolitika tesz lehetővé.

Tuzson Bence, a kormánypárt képviselőcsoportjának szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a személyi jövedelemadó (szja) 16 százalékról 15 százalékra mérséklését nevezte a terhek egyik legfontosabb csökkentésének.

Emlékeztetett: a kabinet szándéka, hogy a jövedelmet egyre kevesebb adó sújtsa, és hosszú távon elérhetővé váljon az szja egy számjegyűre csökkentése.

Jövedelem kontra fogyasztás

A Fidesz szerint ehhez a fogyasztás adójának fenntartására van szükség – fejtette ki Tuzson Bence, hozzátéve, ez a modell azért igazságosabb, mert a jövedelem adóztatása mindenkit érint, de a fogyasztás egyénileg változik.

A kormány ugyanakkor ezen a területen is segíteni akar, elsősorban az élelmiszerek terheinek csökkentésében – mondta a szóvivő, aki felidézte, ez a folyamat a félsertés áfájának csökkentésével kezdődött, most pedig a sertéshús forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra mérséklésével folytatódik.

Tuzson Bence tájékoztatása szerint a családok összesen 130 milliárd forintot fordítanak sertéshúsra, vagyis a kormány mostani intézkedése 20-25 milliárd forintos segítséget jelent az embereknek. Megjegyezte, a Fidesz szerint át kell gondolni, hogy a későbbiekben milyen élelmiszerekre lehet kiterjeszteni az ötszázalékos áfakulcsot.

Családi adókedvezmény

Kiemelte a kétgyermekes családok adókedvezményének kiterjesztését is, ez – mint mondta – 350 ezer családnak 15 milliárd forintos jövedelemtöbbletet biztosít. A szóvivő kitért arra is, hogy a kormány 2019-ig meg szeretné duplázni a kétgyermekes családok adókedvezményét, ennek első lépéseként jövőre 20 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedik az igénybe vehető kedvezmény mértéke.

A Fidesz-frakció szóvivője a kedvezmények eredményeire példaként említette, hogy a két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családok havi 4700 forinttal, vagyis évente 56 ezer forinttal vihetnek haza többet, míg a két gyermeket nevelő, minimálbérből élő családok havi 7100, évi 85 ezer forinttal keresnek többet. Az ugyancsak két gyermeket nevelő, de átlagkeresetű családok jövedelme pedig havonta több mint 9 ezer forinttal emelkedhet.

Tuzson Bence emellett fontos könnyítésnek nevezte az emberek kiadásainak a kisebb adók és illetékek megszüntetéséből származó, 10 milliárd forintos mérséklését, ami a kabinet hosszú távú közigazgatási rezsicsökkentési programjának része.
A szóvivő úgy fogalmazott, a Fidesz a családok pártján áll és a korábbi szocialista kormányokkal ellentétben nem gondolkozik megszorító csomagokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik