Gazdaság

Rezsimentes miskolci zöldház innovációt díjaztak

upc (Array)
upc (Array)

Zöld technológiai újítással, szokatlan street food megoldással és gyógyszerészeti kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kisvállalkozások kaptak elismerést a UPC Business Nagydíj díjkiosztó gáláján. A fődíjat egy újszerű zöldház kivitelező kapta, vele beszélgettünk.

A passzívház, vagy alacsony energiafelhasználású ház építése nem a gazdagok játéka – mondta a Hír24-nek Molnár Gábor, az Unisignal Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A zéró ház gépészeti költsége nagyjából 2-2,5 millió forint, ami azonnal megtérül, mivel új ház esetén nem is kell rácsatlakozni az energiahálózatra. Molnár cége 5 éve foglalkozik energiatudatos építkezéssel, ügyfeleik magánszemélyek. Minőségi, prémium kategóriás házakat terveznek, kiviteleznek, aminek a fűtése akár ingyenes is lehet.

A rendszerük eddig csak napelemekkel, napkollektorokkal, és elektromos hőtermelő berendezésekkel tudta megoldani, hogy rezsimentes legyen a ház, ami nem csak új építésű, de használt ingatlan esetén is működik, amennyiben az alkalmas az energetikai átalakításra. Fél éve érlelődött meg bennük egy új hőtárolási rendszer gondolata, amivel képesek a ház által megtermelt energiát télire elraktározni napelemek nélkül is. Ez úgy működik, hogy a nyáron a napkollektorokkal előállított hőt egy – a ház lábazatában kialakított – hőszigetelt verembe irányítják, amelynek középpontjában egy csőrendszer áll.


Molnár Gábor
Fotók: Berecz Valter

Elvermelik a meleget

A csöveket nagy hőkapacitású anyag veszi körül, ami lehet bazaltkőzet, beton, vagy akár víz-kavics keverék. Ez tárolja a meleget, amit télen melegvíz formájában használnak fel a padló- és falfűtésre. Így a zéróenergiás ház fenntartásához nem kell idegen energiát felhasználni, hiszen a ház maga termeli meg a működéséhez szükséges energiákat. Ahogy Molnár Gábor mondja: mi nem zsákban hozzuk a meleget, mint Sándor, József és Benedek, hanem elvermeljük. Igaz, a vermelés nem teljesen a mi ötletünk, mi viszont működő rendszerbe foglaljuk azt, mondta.

Az innováció jelenleg a tervezés időszakban tart, ősszel tervezik megépíteni a referenciaépületüket, az első „vermes” zéróenergiás házat. Ehhez nyújt jelentős támogatást a most elnyert UPC Business Nagydíj 10 milliós fődíja. Az igazi fejlesztés csak most kezdődik – mondta Molnár Gábor, aki egyébként nagyon meglepődött, hogy az ő cége kapta a fődíjat.

Street food és génterápia a díjazottak között

UPC Business különdíjban részesült a Digital Vision Kft. csapata, akik Budapest Bakering elnevezésű projektjükkel a fővárosi street food világát készülnek forradalmasítani. Szintén különdíjjal jutalmazta a zsűri a gyógyszer- és funkcionális élelmiszerfejlesztésre szakosodott szegedi Pharmacoidea Kft-t, amelynek küldetése gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi eljuttatása.

Az UPC Business Nagydíjról

A pályázatot magyarországi bejegyzésű mikro-, kis- és középvállalatok számára írta ki a telekommunikációs társaság még április elején. A játék elsődleges célja az volt, hogy a pályázókat távlati gondolkodásra késztesse, saját cégük jövőjét, lehetőségeit illetően. A kérdésekre várakozáson felüli számban érkeztek a bátor, vizionárius és gyakran meglepő válaszok a versenyzőktől. A szakmai zsűri tagjai – Bodon Ildikó a UPC Vállalati Szolgáltatások üzletágának vezetője, Varga Zoltán üzletember, a Central Médiacsoport vezérigazgatója, és Till Attila ismert televíziós műsorvezető – több körös előszűrést és alapos mérlegelést követően választották ki a győzteseket.

(Disclaimer: a Hír24 kiadója a Centrál Médiacsoport)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik