Gazdaság

Egy volt bíró lesz Paks 2 vezérigazgatója

paksi atomerőmű (Array)
paksi atomerőmű (Array)

KIválasztották a Paks II. beruházás új vezérigazgatóját, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését - számolt be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bán Tamás a többi közt dolgozott az Alkotmánybíróság elnökének titkáraként, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíróként, az állami bankfelügyeletnél, a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban államtitkárként, a Magyar Villamos Műveknél, a Paksi Atomerőműnél, és a Kész Holding igazgatótanácsának is tagja volt, valamint vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot – sorolta a miniszter. Bán Tamás Nagy Sándort váltja a poszton.

Eredetileg a hatékonyság növelésével indokolta a kormány, hogy a paksi erőmű vezetését nemzetközi menedzsmentre akarja bízni, aztán később már az átláthatóság fokozásáról volt szó, de a nol.hu cikke szerint valójában az a helyzet, hogy Simicska Lajost és körét akarják eltávolítani a bővítés közeléből. 

A lap szerint az utóbbi időben több olyan személy is távozott az atomerőmű felső vezetéséből, akik a Simicska-Nyerges üzleti körhöz tartottak. Az Orbán–Simicska-konfliktus eszkalálódása óta viszont a 2003-as üzemzavar után miniszteri biztosként segítő kormánybiztost, Aszódi Attilát leszámítva nem maradt senki a vezetésben a régiek közül.

Az Alkotmánybíróságtól a Paksi Atomerőműig

Bán Tamást 2011 márciusában nevezte ki Tarlós István főpolgármester a BVK élére. Korábban a Kész Holding Zrt. vezérigazgatója, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági tagja és a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt. 1999-2000 között a közlekedési minisztérium államtitkára, 1990-1993 között pedig az Alkotmánybíróság elnökének – az elkötelezett környezetvédő Sólyom Lászlónak – a titkára volt. Most pedig Paks 2. vezérigazgatója lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik