Gazdaság

Varga Mihály elégedett a friss GDP-adatokkal

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Az elemzők így értékeltek

Rendkívül kedvező adatnak nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 3,4 százalékos első negyedéves GDP-növekedést, ami meglátása szerint felülmúlta az elemzői várakozásokat is. 

Szemmel látható, hogy egészségesebb pályára került a magyar gazdaság, mondta. Pozitív trendről van szerinte szó, tartós növekedésről beszélhetünk, két éve növekedési pályán vagyunk, és EU-átlag felett növünk. Egyensúlyi pályán is vagyunk, hiszen a külkereskedelmi mérleg többlete 530 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet az első negyedévben. És a belső államháztartási egyenleg is jól alakul – mondta. Nagyon fontos szerinte, hogy nem hitelből növekszünk, hanem a belső és külső egyensúly van a háttérben.

Kiemelte, az ipar és az építőipar teljesített a legjobban. A turizmus és a kiskereskedelem növekedését is megemlítette.

Kitért arra is, hogy a foglalkoztatás is nőtt az első negyedében, 80 ezerrel. És ez nem a közfoglalkoztatásnak köszönhető, hanem a versenyszféra bővülésének – jegyezte meg. Ha pedig többen dolgoznak, akkor azzal a fogyasztás is növekedhet – előlegezte meg.

A beruházások és a fogyasztás a háttere a növekedésnek, valamint a bizalom erősödése – összegzett. Az idei évre 3 százalék közeli, vagy inkább afeletti növekedést várnak a minisztériumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik