Gazdaság

Szijjártó: igazolták a számok a külgazdaság-orientált külpolitikát

Szijjártó sikerjelentése (Array)
Szijjártó sikerjelentése (Array)

A kétszámjegyű exportnövekedést kommentálta külön sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a magyar gazdaság exportja az idén márciusban 12,9 százalékkal 8,3 milliárd euróra nőtt, 2013 áprilisa óta először ismét kétszámjegyű éves növekedést ért el.

Az autóipar volt a motor

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország nyitott gazdaságként nem engedheti meg magának, hogy nem használja a külpolitika eszköztárát külgazdasági, és azon keresztül nemzetgazdasági célok elérésére. Ezért döntött úgy a kormány, hogy külgazdaság-orientált külpolitikát folytat – mondta.

Örvendetesnek nevezte, hogy márciusban csaknem 13 százalékkal nőtt a magyar export egy év alatt, és hogy a külkereskedelmi mérleg aktívuma elérte a 929 millió eurót.

 
Fotó: MTI / Balogh Zoltán 

Továbbra is az autóipar húzza a nemzetgazdaságot. Ezért nem véletlen, hogy autóipari vállalatokkal van a legtöbb, 21 stratégiai megállapodása a kormánynak. Ezek a vállalatok 64 ezer embert foglalkoztatnak, és tárgyalások folynak újabb beruházásokról, amelyek nyomán 3800 új munkahely jöhet létre – ismertette.

A miniszter szerint ahhoz, hogy a rendkívül pozitív külgazdasági tendencia fennmaradjon, tartani kell a versenyt a kutatás-fejlesztési területén, ahol “öldöklő” nemzetközi küzdelem folyik a nagyberuházásokért. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2014-2020-as uniós támogatási periódusban megduplázza a kutatás-fejlesztésre költhető forrásokat.

Az ukrán válság betesz az exportnak

Szijjártó Péter szólt arról, hogy az ukrajnai háború továbbra is rendkívül negatívan befolyásolja a magyar kivitelt, az év első két hónapjában Oroszország irányába 36 százalékkal esett vissza a magyar export. A háború hatására a Magyarország számára tradicionális piacnak tekintett Független Államok Közössége irányába is volt exportkiesés – mondta.

Ugyanakkor jelentős növekedés van minden olyan irányba, ahol nincs direkt hatása az oroszországi kivitelnek – jegyezte meg. Az Európai Unióba irányuló kivitel 5 százalékkal, 79 százalékra nőtt az első két hónapban, és növekedett az export Németország irányába is, annak ellenére, hogy már tavaly is rekordot döntött, elérve a 23,2 milliárd eurót – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik