Gazdaság

Piros pont Matolcsyéknak az IMF-től

IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)

A Nemzetközi Valutaalap szerint helyes a magyar kamatcsökkentési politika.

Magyarországon nagyon alacsony az inflációs nyomás, és ezt figyelembe véve helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének igazgató-helyettese, Jörg Decressin a Magyar Nemzeti Bankban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Jörg Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni.

Lassuló növekedést várnak

Az IMF hétfői regionális jelentésében 2,7 százalékos magyar gazdasági növekedést vár idénre, amely elmarad a tavalyi 3,6 százalékos növekedéstől. Másrészt viszont ezzel javultak a magyar gazdaság növekedési kilátásai az IMF hétfőn közzétett Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmánya (REI) alapján. Hiszen reálértéken számolva az őszi jelentésben szereplő 2,3 százalék helyett idén már 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az IMF. Jövőre pedig 2,3 százalékos bővüléssel számolnak. 

Az IMF igazgató-helyettese szerint a gazdasági válságból való kilábalás után természetes jelenség, hogy ciklikus változások miatt lassul a növekedés. Az is látszik, hogy az Európai Uniótól kapott pénzügyi források összege az idei évre csökkent a tavalyiakhoz képest, ami szintén lassítja a magyar GDP növekedését – mondta. 

Jörg Decressin szerint Magyarország eltér a régió többi országától, mert a válság kezdetekor magasabb volt az államadósság aránya és ezért kisebb volt a fiskális politika mozgástere. Abban viszont eléggé hasonló, hogy 2015-ben „egész erős” gazdasági növekedés várható.

Görög válság 

Újságírói kérdésre kifejtette, hogy a görög válság Közép-Európában és Délkelet-Európában csak öt országban járhat jelentősebb hatással.

Bulgáriában és Macedóniában a Görögországba irányuló export miatt erősek a gazdasági kapcsolatok. Albánia, Románia és Szerbia esetében inkább a bankszektoron keresztül van kapcsolat. A Görögországban működő regionális leánybankok állapota vegyes, de összességében megnyugtató.

Jörg Decressin hangsúlyozta, hogy a görög kormány tagjai elkötelezettek, hogy az EU-ban maradjon az ország, az IMF pedig ugyanígy elkötelezett, hogy támogassa a bennmaradáshoz szükséges görög reformokat.

Az Európai Központi Bank monetáris enyhítési politikája és kötvényvásárlási programjai miatt Európa jobb helyzetben van, mint volt, hogy megbirkózzon a görög válsággal, és az IMF abban bízik, hogy már rövidtávon rendeződik Görögország helyzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik