Gazdaság

Csányi kaszált a legnagyobbat az agrártámogatásokból

A három nagy mezőgazdasági cégcsoport 2007 és 2015 között a különféle mezőgazdasági alapokból az országban kiosztott 1500 milliárd forint 6 százalékát nyerte el – írja az Index.

Kapcsolódó cikkek

A 2007–2014 közötti első EU-s pénzügyi ciklus mezőgazdasági jellegű támogatásaiból a három legjelentősebb földbirtokosi érdekkör – a Simicska-Nyerges duó, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás agrárérdekeltségei – 6 százalékban részesedett, közel százmilliárd forintról van szó – derül ki az Index cikkéből. A teljes magyar agráriumra szánt 1500 milliárdból 2015-öt is beleértve összesen 97,1 milliárd forintos támogatást kaptak.

A legtöbb pénz, 37,7 milliárd forintot Csányi Sándor beruházásaihoz ömlött, de a másik két agrármamut sem járt rosszul: a Simicska-Nyerges érdekeltségekhez 33,2 milliárd, Leisztinger cégeihez 26,2 milliárdhoz jutott.

A cikk emlékeztet: a Miniszterelnökségtől megszerzett statisztika nem tér ki arra, hogy a földterület nagysága vagy egyéb szempontok szerint a három nagy szereplő között mennyiben tekinthető arányosnak az eltérés. Szijjártó Péter és Csányi Attila, a bankár fia több Csányi-érdekeltségű céget érintő megállapodást írta alá 2014 augusztusában, Csányi érdekeltségei közül pedig éppen a partnerséget kötő vállalkozások és további néhány kisebb, mezőgazdasággal foglalkozó cég nyertek el uniós támogatásokat.

A zászlóshajó a Bólyi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Zrt., amely 2013-ban 700 emberrel 17 milliárdos forgalmat ért el úgy, hogy közben 800 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A részvénytársaság 2007 óta 21,6 milliárd forintos támogatásban részesült, ami minden valószínűség szerint országos rekor – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik