Gazdaság

Még nőtt a kereskedelem, de megtört a lendülete

kisbolt(210x140).jpg (Array)
kisbolt(210x140).jpg (Array)

Az elemző szerint a jövedelemnövekedés ellensúlyozhatja a vasárnapi zárva tartás átmeneti kilengéseit a kiskereskedelmi forgalomban.

Márciusban 6,5 százalékkal, az első negyedévben 7,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becsléséből. A szám különösen azért érdekes, mert a vasárnapi zárva tartást pedig március másdoik felétől vezették be. Kérdés lehet tehát, hogy ennek hatása látható-e már a legfrissebb statisztikában. 

A KSH ezzel kapcsolatban megjegyezte, a márciusi forgalom volumenének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás a hónap közepén lépett hatályba. De hatása csak hosszabb időszak adataiból lesz majd kimutatható.

Részletek

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a márciusi forgalom 5,1, az első negyedévi 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kiskereskedelmi forgalom növekedése ezzel 21. hónapja töretlenül folytatódott.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint az élelmiszertermékek fogyasztása márciusban 3,7 százalékkal nőtt az előző havi 3,3 százalékos emelkedés után. A nem élelmiszerjellegű termékek kereslete 6,0 százalékra lassult a februári 8,6 százalékról, az üzemanyag-forgalom pedig 8,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a februári 11,1 százalékos rekordnövekedést követően.

Az első negyedévben az élelmiszerfogyasztás 4,3 százalékos, a nem élelmiszer-jellegű termékek értékesítésének 8,9, az üzemanyag-fogyasztás 9,6 százalékos naptárhatástól megszűrt növekedését mérte első becslése szerint a KSH.

Fogyatkoznak a hazai kisboltok

Lassult a növekedés

Suppan Gergely a friss adatokkal kapcsolatban kifejti: a várakozásokhoz közeli mértékben, 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, naptárhatással kiigazítva azonban a növekedés 5,1 százalék volt, ami lassulást mutat az előző hónapok kiemelkedő ütemű növekedését követően.

Korrigálódhat az átmeneti kilengés

Bár a vasárnapi zárva tartás okozhat átmeneti kilengéseket a kiskereskedelmi forgalomban, ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja – vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott szerdai kommentárjában.

A szakértő szerint ugyanakkor a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, ami érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét.

A forgalom növekedését az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja – tette hozzá Suppan Gergely. Úgy vélte, ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedés lehet a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik.

Ez várható idénre

Suppan Gergely szerint idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a bruttó hazai termék (GDP) növekedését. Az olajárak zuhanása az európai háztartásokat is kedvezően érinti, számos európai országban szintén megfigyelhető a kiskereskedelmi forgalom idei év eleji jelentős élénkülése, így a javuló európai gazdasági kilátások szintén kedvező hatással lehetnek a magyar gazdaságra – emelte ki az elemző.

Az online kassza húzta fel

A kimutatott növekedés hátterében az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása húzódik meg döntő részben az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint. A KSH a tiszta forgalmat méri, így mivel 2015-ben már nagyobb a nyugtaadás aránya, így szerintük egyértelmű a KSH-adatsor háttere. 

A szövetség szerint a kereskedelem alakulásában további tényezők is szerepet játszottak. Megtakarítást jelentett a háztartásoknak az alacsonyabb üzemanyagár. Az adatokból kitűnik, hogy az alacsonyabb üzemanyagár nyomán nyert megtakarítást benzinvásárlásra fordítják a vásárlók. Szerintük is érvényesült a reálkeresetek, reáljövedelmek növekedésének hatása is.

2015-ben éves szinten a költekezés növekedésével lehet számolni, de annak mértéke kisebb lesz az első negyedévinél. Az online pénztárgéprendszer és az EKAER tovább tisztítja a piacot, ezek felfelé húzzák a kereskedelem mérlegét is. A vasárnapi boltzár eddig megismert hatásai vegyesek, de számolni kell továbbra is forgalomvesztéssel, ami lefelé húzhatja a kereskedelem mérlegét. A devizahiteles háztartások helyzete javulni fog 2015-ben, de ennek a fogyasztói piacon várható hatása, a költekezés változása jelenleg még nem vetíthető pontosan előre – jegyezték meg.

Kormányzati nyilatkozatok szerint már rendelkezésre állnak az összesített online pénztárgép adatok a kiskereskedelmi forgalomról. Az online adatok arra utalnak, hogy eltérés lesz majd a KSH adatsora és valós forgalom között. (Ehhez szükséges hozzátenni, hogy a KSH adatai becslésre épülnek, egy elfogadott európai módszertan alapján.) Pontos képet a kiskereskedelemről az online adatok nyilvánosságra hozatalát követően lehet alkotni, ezek pedig feltehetően már kisebb növekedést fognak kimutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik