Gazdaság

Orbán nekimegy a nagybirtokosoknak – tehát Simicskának is

A területalapú támogatásokra most kell bejelentkezni, így hamarosan kiderül, melyik nagybirtokosba mekkorát rúgtak – írja a Népszabadság.

„A mezőgazdaság nyolcvan százalékának kisgazdaalapokon kell állnia. A nagybirtokrendszer és a kisgazdavilág konfliktusáról van szó” – emlékeztet Orbán Viktor Bayer Zsoltnak adott interjújában elhangzott szavaira a Népszabadság. A kormányfő arra vezeti vissza a Simicska Lajossal való konfliktusát is, hogy a kormány 20 százalékban maximálná a nagybirtokok arányát.

A K-Monitor friss összesítése szerint a Simicska-Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger-érdekeltségek 2014-ben összesen 16 milliárd forint területalapú támogatáshoz jutottak. A támadás azonban nemcsak ellenük, hanem a nagybirtokosoknak kikiáltott mezőgazdasági tömörülések ellen is éreztetni fogja hatását a lap szerint.

Emlékeztetnek, az ötlet nem új: Lázár János tavaly arról beszélt, hogy az uniós, területalapú támogatások kifizetését 1200 hektár felett teljesen megvonják. Lázár akkor azt mondta: a kisvállalkozók arányát a mostani 50 százalékról 80-ra emelik a nagybirtokok ellenében, az iparszerű növényttermesztéssel foglalkozókat korlátozni fogják, előnyöket az állattartók és a kertészeti családi vállalkozók élveznek majd.

A lap úgy látja: Simicska valóban komoly ütéseket kaphat, azonban az agrárium is megsínyli, ha a terv rosszul sül el. Becslések szerint az 1200 hektár fölött gazdálkodó 500 tömörülés a magyar mezőgazdasági termelés negyedét adja, a szektor foglalkoztatottjainak felét is ők alkalmazzák, a honi állatállomány közel 40 százalékát ők nevelik, a szántóföldi vetőmagok felét ők állítják elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik