Gazdaság

Egyre fontosabb lett a forint

forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )
forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )

Csökkent az euró jelentősége az EU unión kívüli külkereskedelmi forgalmában. E trend alól Magyarország sem kivétel, ahol az importban az energiahordozó-behozatal dollárelszámolása dominál, miközben a harmadik országokba történő kivitel elszámolásában látványosan nőtt a forint szerepe.

Euró ide vagy oda, messze a dollárelszámolás van túlsúlyban az EU- és az eurózóna-tagországok közösségen kívüli importjában, ráadásul az amerikai deviza aránya nőtt is 2010 és 2012 között az Eurostat adatai szerint – írta a napi.hu.

Az importtal szemben 2012-ben a EU-tagországok többsége az eurót preferálta az exportügyletek során: a 27-ből 18-nál 50 százalék feletti arányt mutatott ki a statisztika. A listavezető Szlovákia volt, 88 százalék feletti aránnyal, majd Szlovénia, Luxembourg és Ausztria következett, 70 százalékot meghaladó eurósúllyal. A dollárt ezzel szemben főként Málta (2012: 78,1 százalék), Írország (66,9 százalék), Görögország (62,4 százalék) és Bulgária (60,6 százalék) exportőrei részesítették előnyben.

Hazánk abban a hatszereplős klubban van, amely országok esetében a dollárelszámolás súlya meghaladja a 70 százalékot. Itthon ráadásul tempós növekedés is történt: a 2010-es magyar adat még 63,4 százalék volt, ez emelkedett 70,7 százalékra. Hazánk esetében az egyik fő magyarázó tényező a gyakorlatilag teljes egészében dollárelszámolású energiahordozó-import lehet. 

Nőtt viszont a hazai deviza szerepe, még ha nem is éri el a lengyel szintet: Magyarországon a harmadik országgal lebonyolított importügyletek 4,4 százalékát tartották nyilván forintban 2012-ben a 2010-es 3,4 százalék után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik