Gazdaság

Magyar jövő – még mínuszban a bizalom, de feljövőben

vásárlás (vásárlás)
vásárlás (vásárlás)

Kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, áprilisban elérte januári szintjét. Az üzleti, fogyasztói várakozások is jobbak lettek kicsit.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, az EU támogatásával készített, előrejelzése szerint a konjunktúraindex a márciusi mínusz 3,6 pontról, mínusz 2,9 pontra javult. Az üzleti bizalmi index 4,2 pontról 4,9 pontra emelkedett. Áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak, vagy csak minimálisan javultak a várakozások.

Az ipar bizalmi indexe stagnált; a termelés megítélése nem változott, a termelési kilátásoké javult. A rendelésállományé romlott, de az exportrendeléseké jobb lett. A készleteket kissé nagyobbnak érezték a válaszolók.

Az építőipari bizalmi index némileg javult: az előző háromhavi termelés megítélése kicsit kedvezőbb lett, gyakorlatilag nem változott a rendelésállományé.

A legjelentősebben a kereskedelmi bizalmi index nőtt, maradt az elmúlt másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció, a készletek és a rendelések megítélése egyaránt kedvezőbb lett.

A szolgáltatói bizalmi index áprilisban stagnált. Az üzletmenet megítélése nem változott, az elmúlt időszaki forgalomé javult, a következő időszaké romlott.

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban az árak emelésére és csökkenésére számító cégek aránya csaknem megegyezett, a kereskedelemben csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke enyhén nőtt.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban kicsit jobb lett, a kereskedelemben nem változott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban valamint a lakosság körében némileg romlott.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 25,8 pontról mínusz 25,0 pontra javult. A fogyasztók inflációs várakozása erősebb lett. A foglalkoztatási szándék a kereskedelemben gyengült, a többi ágazatban kicsit erősödött. A munkanélküliségtől való félelem a lakosság körében nőtt.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban – a márciusi csökkenés után – kissé nőtt. A lakosság saját pénzügyi helyzetének javulására számít a következő egy évben, bár alig érzi jobbnak megtakarítási képességét. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó mostani vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évben inkább stagnálónak érzékeli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik