Gazdaság

Elbúcsúztak az állami vezetők a brutális prémiumoktól

Most már nagyítóval sem találhatnánk tízmillió forint feletti fizetéseket az állami cégek vezetőinél. Mindenhol betartják a kétmilliós bérplafont, de még így is masszív pénzeket keresnek a Postánál vagy a Szerencsejátéknál.

Több állami cégnél eltűntek a vezérigazgatói prémiumok, tavaly sem a Magyar Posta, sem a Szerencsejáték Zrt., sem pedig a Magyar Turizmus Zrt. nem kapott bónuszt – írja a Világgazdaság hétfői száma. Szarka Zsolt Posta-vezér 2013 után 2014-ben sem kapott prémiumot, de más postás vezetők igen: 165 millió forint munkabér mellé 240 millió prémium és 1,3 millió béren kívüli jutattás jutott (ezt 70 főre leosztva kell nézni).

A többi 31 ezer Posta-dolgozó összesen három hónap alatt a 14,6 milliárd forint munkabér mellett 172 millió forint prémiumnak, 1,5 milliárd forint jutalomnak és 1 milliárd forint béren kívüli juttatásnak örvendhetett. Szarkának sem kell szomorkodnia, bruttó 2 milliós az alapbére, és ha eléri az évente meghatározott teljesítményfeltételt, akkor az alapbér 80 százalékának megfelelő premizálás jár neki.

A Szerencsejáték Zrt.-nél 2013 óta hasonló a helyzet: Szentpétery Kálmán vezérigazgató nem kapott prémiumot, pedig a cég rekorderedménnyel zárt. Szentpétery amúgy szintén 2 milliót keres. Az állami vezetőknél a Vg szerint a bónusz azért fontos, mert az teszi versenyképessé a munkájukat a versenyszférával.

A Magyar Turizmus Zrt.-t vezető Faragó Péter sem kapott prémiumot, de ő csak szeptember óta áll a cég élén. Itt 1,7 millió forint számít a fizetési plafonnak. A vállalatnál nemrég jött létre egy új igazgatóság Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár vezetésével. A tagok 300 ezer forintot kapnak, az elnök 400 ezret.

A Vg cikke megemlíti még az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, ahol a 34-35 alkalmazott mintegy 42-46 millió forintot szokott összesen keresni negyedévente. Tavaly az utolsó negyedévben viszont 85,5 millió forintra nőtt a kiadás. A hat vezető (köztük Gyulay Zsolt vezérigazgató) 27 millió forintot kapott, a 25 dolgozó pedig 15 millió forintot az alapfizetésen felül.

A kormány 2013 decemberében intézkedett, hogy 2 millió forint legyen a bérplafon, és aki többet kap, annak vissza kellett fizetnie. Azért tettek így, mert korábban kiderült, egyes állami cégvezetők tízmillió feletti jutalmakat tettek zsebre. A Vg összevetésül felsorolt pár negyedéves fizetést: a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. ügyvezetője havi bruttó 1,2 millió forintot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től Gyulay Zsolt vezérigazgató közel bruttó 1 millió forintot, a Magyar Nemzeti Filmalapot vezető Havas Ágnes 1,5 millió forintot, a MÁV vezérigazgatóka pedig 2 millió forintot kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik