Gazdaság

Vajna és Szima trónol az online szerencsejáték piacon

Hála a számukra szerencsés jogi környezetnek, két szereplő alá tagozódhat be a teljes magyar online szerencsejáték-piac.

Andy Vajna és Szima Gábor érdekeltségei tavaly hét kaszinókoncessziót nyertek összesen, míg az állami Szerencsejáték Zrt. egyet sem kapott. Online szerencsejátékot csak az a jogszabály által „megbízható cégnek” minősített szervezet szervezhet, amelynek van játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziója. Vagyis csak Vajna és Szima cégei – írja az atv.hu.

Az 1999-es törvény kimondja: csak az szervezhet online szerencsejátékot, akinek kaszinókoncessziója van, ilyen emberből pedig csak kettő van: Andy Vajna filmügyi biztos és Szima Gábor vállalkozó, a debreceni futballcsapat egykori tulajdonosa. A portál emlékeztet: a parlament 2012-ben tiltotta be a pénznyerő automatákat, 2013 decemberében azonban mégis elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében lehet kaszinókat működtetni, de ötszázezer lakosonként csak egyet. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kiadható 11 koncesszió közül ötöt, budapesti, illetve Pest megyei kaszinók működtetésére az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Kft.-nek. Kettőt pedig – egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére – a Szima Gáborhoz köthető Aranybónusz 2000 Kft. kapott meg.

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség volt elnöke az atv.hu-nak elmondta: az online portálok, mint például a PokerStars vagy a Bet365 mind valamilyen offshore céghez köthetőek, más országokban ugyanis kedvezőbbek az adózási feltételek, mint az uniós tagállamokban. Hazánkban viszont csak az szervezhet szerencsejátékot, akinek magyarországi engedélye van, így – ha továbbra is működni akarnak – kénytelen lesznek Vajna vagy Szima cégei alá bevonulni.

A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy Andy és Szima a koncessziójukat felhasználva külföldi cégekkel is szerződjenek, tehát az ő működési engedélyük alapján külföldi cégek is legálisan működhetnek az országban. Schreiber elmondta: a pénz jelentős része az állam helyett magánszemélyekhez kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik