Gazdaság

Megtudhatjuk, mennyivel támogatja a gyógyszeripar az orvosokat

A városi legendákat cáfolnák meg azzal, hogy kiderülne, mennyi pénzzel támogatják az orvosokat a gyógyszercégek. Jó hír, hogy a megkérdezett orvosok háromnegyede az átláthatóságot támogatja.

A tervek szerint 2016-ban nyilvánossá válik, milyen összegű támogatásokat kaptak az orvosok a szakmai kongresszusokon való részvételekhez – írja a Világgazdaság szerdai száma. Ugyanis nyilvánosságra kell majd hozni a gyógyszeripari támogatásokat, aminek még az orvosok is örülnek, egy felmérés szerint 75 százalékuk támogatja az ötletet.

A támogatások persze nemcsak a konferenciák, kongresszusok szponzorációjában merülnek ki, hanem a tanácsadásokra, tréningekre, klinikai vizsgálatokra költött összegeket is állják a vállalatok. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének Transzparencia Kódexe alapján kell majd közölni a pénzek nagyságát. Az orvosi cégek a saját honlapjukon teszik majd fokozatosan közzé az adatokat, sőt, ha az adott orvos hozzájárul, az is kiderül, mennyit kapott egy konferenciáért.

Jakab Zoltán, az Innnovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke azt mondta, a cél, hogy ne a városi legendák alapján képzeljük el az orvosok és a gyógyszercégek közti együttműködést, az váljon átláthatóvá. Szerinte ugyanis fontos együttműködés ez: az orvosok kellenek a gyógyszeripari kutatásokhoz, viszont az orvosok sokszor nem tudnának saját költségen részt venni továbbképzéseken, ezt támogatják a vállalatok. Magyarországon a Világgazdaság adatai szerint évi 2 milliárd forintot fordítanak a gyógyszercégek ilyen konferenciákra, plusz 2 milliárddal ehhez hozzájárulnak az orvostechnikai cégek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik