Gazdaság

Megbukhat az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya

erzsebet-utalvany(210x140).jpg (erzsébet-utalvány)
erzsebet-utalvany(210x140).jpg (erzsébet-utalvány)

A jelenlegi cafeteria rendszer végét jelentheti, ha a kormány elbukja a luxemburgi bíróságon pár napja indult pert. És még büntetés is jöhet.

Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) miatt Magyarországgal szemben. A vizsgálatból nyilvános vita, majd per lett, amit az EU április 10-én indított a Európai Unió Bírósága előtt – figyelt fel rá a Napi.hu Trócsányi László igazságügyi miniszter írásbeli válaszából, amelyet egy képviselői kérdésre adott.

Ez a gond

Mint ismert, az Erzsébet-utalványt 2012-től vezették be, és rá egy évre az adótörvények változása miatt az állami étkezésijegy-kibocsátó gyakorlatilag monopolhelyzetbe került. A többi szolgáltató jegyeire ugyanis megemelték az adóterhet, így ők fokozatosan kiszorultak a piacról. Hasonló folyamatok zajlottak le a SZÉP-kártyánál is.

Az EU a keresetében a SZÉP-kártyánál a kibocsátásra jogosult szervezetekre vonatkozó feltételrendszer, az Erzsébet-utalvány esetében a kibocsátásra vonatkozó monopólium uniós jognak való megfelelését vitatja. Brüsszel emellett mindkét esetben felveti, hogy 2012 . január 1-jén bevezetett átalakítások nem biztosítottak megfelelő felkészülési és átmeneti időt a piacon tevékenykedő vállalkozásoknak, ami megkérdőjelezi az új szabályozás jelentette korlátozás arányosságát.

Mivel érvel a magyar kormány?

A Széchenyi pihenőkártyánál arra apellálnak, hogy mögötte az “uniós jog által elismert közérdekű célkitűzések állnak”, vagyis a pihenéshez való jog.

Az Erzsébet-utalványnál pedig azt próbálják beadni, hogy a “tevékenység nem tekinthető az uniós jog értelmében vett gazdasági tevékenységnek, így az nem vizsgálható a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadsága szempontjából, másrészt ha vizsgálható is, e szabadságoknak az uniós jog alapján igazolható korlátozását jelenti” – olvasható Trócsányi László írásbeli válaszában. Meg hangsúlyozzák azt is, hogy a mostani rendszerben a hasznot szociális programokra fordítják.

További részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik