Gazdaság

Luxembourgig jutott a UPC-előfizető ügye

Téves tájékoztatást kapott a szerződés lejártáról. A szolgáltató már kártalanította, az ügy tétje az volt, hogy kereskedelmi gyakorlatnak minősül-e a tévedés, ha csak egyszer fordul elő.

A luxembourgi Európai Bíróságig jutott egy UPC-előfizető ügye. A szolgáltatót először a magyarországi fogyasztóvédelmi hatóság büntette meg.

Az ügyfél információt kért a cégtől a számlázási időszakról, ami a számlából nem derült ki. Tájékoztatták a dátumról, majd az időszak végével az ügyfél a szolgáltatás megszüntetését kérte. A cég azonban elírásra hivatkozott és azt közölte, hogy az előfizetést csak néhány nappal később tudja megszüntetni, mert az a tényleges számlazárási időpont, ráadásul a fennmaradó időre is követelte az előfizetési díjat, pedig az ügyfélnek ekkor már szerződése volt egy másik szolgáltatóval.

A fogyasztóvédelem döntését a UPC megtámadta, az ügy a Kúriára került. Az igazságszolgáltatási szerv úgy vélte, nem rendszerszerűen elkövetett jogsértésről, hanem egyetlen ügyfelet érintő tévedésről van szó, így az Európai Bírósághoz fordultak, hogy választ kapjanak arra, hogy az uniós jog értelmében kereskedelmi gyakorlatnak tekinthető-e, ha egyetlen fogyasztó kap valótlan tájékoztatást.

A luxembourgi bírák álláspontja szerint az ügyfélszolgálati információközlést a kereskedelmi gyakorlat részének kell tekinteni, és még akkor is tiltott megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha nem szándékos és csak egyetlen egyszer történik meg és egyetlen ügyfelet érint. A fogyasztó téves információt kapott a szerződéses viszony időtartamáról, a szolgáltató tévedése megakadályozta a tájékozott választásban és többletköltséget okozott számára – állapították meg az ítéletben.

A UPC az MTI-vel közölte: a tévedést már korábban elismerték, az előfizetőt kártalanították és a fogyasztóvédelmi bírságot is megfizették. Ennek ellenére támadták meg a hatóság döntését egy közigazgatási per keretében, mert álláspontjuk szerint egy kollégájuk adminisztratív hibája nem meríti ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kategóriáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik