Gazdaság

„A csaló brókerek tetteiért nem tartozunk felelősséggel”

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

A Bankszövetség tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztériummal a Quaestor-csoport károsultjainak kártalanításáról, véleményük szerint ők nem tartoznak semmilyen felelősséggel.

A tárgyalások után a szövetség egyebek mellett hangsúlyozta: a csaló brókerek tetteiért nem tartoznak felelősséggel, és úgy vélik, hogy a bankszektor már most is túlterhelt. Erről Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára beszélt az MTI-nek.

A szaktárca hétfőn jelentette be, hogy folytatódtak az egyeztetések a bankok és az NGM között a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését érintő módosításokról, valamint a Quaestor vállalatcsoport tevékenységének károsultjaihoz kapcsolódó parlamenti javaslatról. Az NGM szerint a bankok képviselői nem zárkóztak el a brókerbotrány miatt beterjesztett egyes módosításoktól, illetve a Quaestor kártalanítási alap felállítását kezdeményező javaslattól, a bankszövetség ugyanakkor jelezte a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos aggályait.

Kovács Levente az MTI megkeresésére közölte: az álláspontokat ismertették, érdemi eredményről azonban egyelőre nem tudnak beszámolni. A főtitkár szerint a kiinduló pontok is lényegesen eltérnek.

„A Magyar Bankszövetség nem üdvözölte a Beva döntését, nem látjuk a felelősségvállalási összeghatár megötszörözésének szakmai indokait. Egyetértünk abban, hogy a csalókon kattanjon a bilincs, azonban a csaló brókerek tetteiért nem tartozunk felelősséggel. Abban is egyetértünk, hogy a bankszektor már most is túlterhelt” – közölte a főtitkár.

Hozzátette, helyzetértékelésük szerint a különböző adóterhek és szabályozások miatt az elmaradó beruházások ma már több kárt okoznak az országnak, mint amennyi hasznot hoznak a belőlük származó bevételek.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött arról, hogy kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit. Az MTI arra vonatkozó kérdésére, hogy ezt milyen összeghatárig teszi, a szervezet azt a választ adta, hogy „a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelően fogja végezni a munkáját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik