Gazdaság

Újabb rejtélyes cég tűnt fel a keleti nyitás körül

dubaj (dubaj, dubai, )
dubaj (dubaj, dubai, )

Szigorúan magántulajdonban van, úgy segíti a magyar cégek keleti érvényesülését. A Közbeszerzési Hatóság volt vezetője a tulaj.

A 444 szerint egy újabb rejtélyes cég tűnt fel a keleti nyitás körül. A Pangolf nevű, magánkézben lévő cég önmagáról azt írja, hogy Magyarország keleti gazdasági nyitásának kormányzati politikájával összhangban, azt támogatva hozzák létre Kereskedelemfejlesztési Irodájukat.

Ez azt jelenti, hogy magyar cégek exportlehetőségeit kutatják, és az Öböl menti befektetőket próbálják Magyarországra csábítani. A kereskedőház egyik alapítója Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság egykori elnöke. Gajdos még akkor alapította a céget, amikor a hatóság vezetője volt. 

Azóta személyesen eladta a cégét, de egy másik cégével továbbra is övé a kereskedőház több mint 50 százaléka. Ezt egyébként többször nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. 

A Pangulf a lap szernt többmilliós éves díjat kért a cégektől, akik keletre nyitottak volna. Azután pedig pár százalékos jutalékot, ha bejött az üzlet. Azt nehezen tudták viszont megindokolni, hogy miért éri meg egy magyar cégnek velük dolgozni. 

Azt mondták, ők nem állami cég, de van együttműködésük a Külügyminisztériummal, de nem beszéltek az eddigi sikereikről. Üzleti titokra hivatkoztak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik