Gazdaság

Orbánék 400 milliárdnyi közpénzt költöttek veszteséges bankokra

szabó tímea (szabó tímea)
szabó tímea (szabó tímea)

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint jobb helye is lett volna a pénznek.

A PM szerint eddig mintegy 400 milliárd forint közpénzt pazarolt az Orbán-kormány veszteséges bankokra. Szabó Tímea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: miért költött a kabinet ennyit veszteséges bankok felvásárlására.

A miniszter helyett Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszolt. A megvett bankok megerősítésére és újjászervezésére hivatkozott, megerősítve, hogy a magyar állam nem akar tartósan a tulajdonában tartani kereskedelmi bankokat, és a kormány a felvásárolt pénzintézeteket később várhatóan értékesíti piaci szereplőknek.

A PM meggyőződése, hogy az azóta becsődölt Széchenyi Bankra, a gigaveszteséget felhalmozó MKB Bankra, a túlárazott Budapest Bankra, a vakon vásárolt Erste Bank-részesedésre és “az aljas módon lenyúlt” takarékszövetkezetek feltőkésítésére elköltött közpénz felelőtlen pazarlás.

A párt szerint a létbiztonság megteremtését célzó Alapjövedelem bevezetésére, a jövőbe való befektetésre – az oktatásra, egészségügyre – kellett volna fordítani ezt a hatalmas összeget, az állam pedig meglévő széles körű eszköztárával felvásárlás nélkül is képes lett volna a bankszektor szabályos és átlátható működésének kikényszerítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik