Gazdaság

Hány CBA van nyitva vasárnap?

cba (cba)
cba (cba)

Egyelőre nincs pontos szám arról, hány boltnak nem kell zárva tartania a hét utolsó napján. 

Mivel már március közepe óta hatályos a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény, ráadásul az indokolatlan élelmiszer-felhalmozás szempontjából fontos nap, húsvét vasárnap van, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet a CBA-boltok nyitva tartásával.

A vállalat honlapján az Üzletek menüpont alatt található adatbázisban rá lehet keresni a vasárnap illetve a „ma” nyitva tartó üzletekre (a mai napon ugyebár ez a két halmaz egybeesik), és azt találtuk, hogy országszerte több mint 140 üzlet tart nyitva. Megkerestük a CBA kommunikációs igazgatóját, hogy megkérdezzük, mivel magyarázható ez az elsőre elég nagynak tűnő szám.

Fotók: Hír24/Pál Anna Viktória

Fodor Attila elmondta: az általunk talált adat nem reális, ennek pedig az az oka, hogy említett adatbázis még nem frissült – tehát a kereső még a törvény életbe lépése előtti nyitva tartási rend alapján dobott ki ennyi találatot.

Hogy pontosan hány CBA-üzlet lehet nyitva vasárnaponként, azt nem lehet tudni, hiszen – ahogy a kommunikációs igazgató elmondta – még várhatóak változások a szabályozásban, például a világörökségi területeken üzemeltetett üzletekre vonatkozóan, így egyelőre nem lenne értelme kiadni a listát arról, hány üzlet kap felmentést a zárva tartást előíró szabályok alól.

„Mivel franchise-rendszerben működünk, így ezeknek az információknak a beszerzése nem úgy működik, mint egy egy tulajdonosi körrel rendelkező üzlethálózatnál” – mondta Fodor Attila, és hozzátette: „ebből fakad az is, hogy az ötödik vasárnap, amelyen lehetősége van az üzleteknek a nyitva tartásra, szintén nem egy egységes koncepció által, központilag szabályozott keretek között valósul meg, hanem ezt a döntést is az egyes üzletek tulajdonosaira bízzuk”.

Megkérdeztük azt is, mi várható húsvét hétfőn; a kommunikációs igazgató elmondta, hogy mivel ünnepnapról van szó, így erre a napra nem a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény vonatkozik, tehát a boltok a korábbi, a munkaszüneti, és ünnepnapokra vonatkozó rendszer szerint lesznek nyitva. „Ahol az alkalmazottak foglalkoztatását az egység nem igényli, tehát a nyitva tartást a tulajdonosok segítő családtagjaikkal együtt tudják megoldani, ott az üzlet nyitva tarthat” – mondta Fodor Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik