Gazdaság

Rekordon az állampapír-vásárlás

A brókerbotrányok kitörése után márciusban 305 milliárd forintos mennyiséggel, az eddigi legnagyobb bruttó lakossági állampapír-értékesítését könyvelték el.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerint a nettó havi értékesítés – amely már nem tartalmazza a visszaváltott állampapírok mennyiségét – a 2012 óta eltel időszakban a legintenzívebb növekedést érte el, 112 milliárd forintos lakossági állampapír-befektetéssel. Ennél nagyobb csupán tavaly júniusban volt, amikor a lakosságon kívül a másodpiacon intézményi befektetők is vásárolták.

A nettó állampapír-állomány növekményének túlnyomó része, 84 milliárd forint kamatozó kincstárjegy (KKJ) volt, ezt követte a prémium magyar államkötvény (PMÁK) 14 milliárd forinttal és a bónusz magyar államkötvények (BMÁK) állománya 3 milliárd forinttal – írja az MTI.

Az első negyedév végére a lakosság által vásárolt állampapírok nettó mennyisége 192 milliárd forinttal, 9 százalékkal, 2602 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a KKJ 1189 milliárd forintot, a féléves kincstárjegyek 34,5 milliárd forintot, a kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy plusz együttes mennyisége 369 milliárd forintot, a PMÁK 603 milliárd forintot, a BMÁK 394 milliárd forintot, valamint a babakötvény teljes állománya 12,5 milliárd forintot tett ki.

A prémium euró magyar államkötvény állománya 2686 millió euró volt március végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik