Gazdaság

Jó hírek a Magyar Nemzeti Banktól

mnb (mnb)
mnb (mnb)

A magyar gazdaság tavalyi külső finanszírozási képessége a GDP 8,3 százalékára emelkedett, ami a folyó fizetési mérleg, illetve a tőkemérleg egyaránt 4,3 milliárd eurónyi többletéből alakult ki.

A régiós országok között Magyarország fizetési mérlegének többlete a legmagasabb, amiben jelentős szerepe van az EU-transzferek kiugróan nagy felhasználásának és a cserearány javulásán keresztül az áru- és szolgáltatásegyenleg többletének is – hangsúlyozta csütörtökön kiadott összefoglalójában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tájékoztatás szerint a negyedik negyedévben is magas külső finanszírozási képesség alakult ki, ami a külső adósság jelentős csökkenésével járt együtt, miközben nőtt az előző negyedévben is tapasztalt külföldi működőtőke beáramlás. Az év végi emelkedésében főleg a vállalati megtakarítások emelkedése, illetve az állam mérséklődő finanszírozási igénye játszott szerepet, de háztartási szektor magas szinten stabilizálódó pénzügyi megtakarítása is támogatta – közölte az MNB.

A finanszírozási folyamatok azt mutatják, hogy 2014-ben is folytatódott a közvetlentőke-befektetések beáramlása, így a számottevő mértékű külső finanszírozási képesség lehetővé tette, hogy Magyarország újra nagy mértékben fizesse vissza külső adósságát – áll a közleményben. Az MNB azonban hangsúlyozza, hogy a gazdaság nettó külső adóssága továbbra is magasabb, mint a régiós országokban, azonban a különbség mértéke az elmúlt évben tovább csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik