Gazdaság

Évek óta átverte ügyfeleit a Quaestor-vezér

A brókerbotrányban érintett cégek a veszteségeiket az újonnan szerzett ügyfelek befizetéseiből pótolták. Ha nincs a Buda-Cash ellenőrzése, még ma is így lenne.

T. Csaba „részletes, hosszú vallomást tett”, erről már írtunk korábban, ügyvédje egyéb részleteket azonban nem akart elárulni. A Népszabadság információ szerint azonban Tarsolyék 2007 óta verték át kötvényekkel ügyfeleiket.

A három bedőlt brókercég, a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír és a Quaestor esetében is az indíthatta el a folyamatot a lap szerint, hogy a keletkezett hiányt a friss tagok pénzeinek bevonásával kezdték el pótolni, de ez kevéssé volt sikeres, ugyanis a hiány egyre nagyobb lett. A brókercégek módszeres is nagyon hasonló volt, átvették a pénzt az újaktól, adtak egy kimutatást arról, hogy milyen értékpapírokat vettek, de az ügyfél valójában semmit sem kapott.

Ugyanis az értékpapírokat nem vásárolták meg, vagy ha mégis, azt az ügyfél tudta nélkül előbb-utóbb a sajátjukként kezdték el használni. Vagyis – a Népszabadság szerint – a pénzeket elcsalták vagy elsikkasztották.

A véletlen segített csak

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László úgy nyilatkozott a napilapnak, hogy lényegében egy véletlennek volt köszönhető az, hogy minderre fény derült. Először a Buda-Cash-nél szúrták ki, hogy valami nem stimmel, ezt követően kezdtek átfogó vizsgálatba. Csak ekkor jöttek rá, hogy nagy a baj. A vizsgálat jelenlegi állása szerint az látszik, hogy T. Csaba és a Quaestor 2007 óta verte át ügyfeleit kötvényekkel is.

Az MNB vizsgálni fogja ennek fényében a 2013 októberével, jogutód nélkül megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerepét is, követtek-e el bármiféle visszaélést korábbi vizsgálataik során.

Csányi: a brókerbotrány hasonló ügy, mint a devizahiteleké

Az OTP vezére az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában azt mondta, 2008 óta a magyar pénzügyi rendszer több válságon ment át, sokan vesztettek rengeteg pénzt, a brókerbotrányok ezért nem a mai időkből származnak, évekre visszavezethetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik