Gazdaság

GVH-s ámen: a MET átveheti a GDF gázos ügyfeleit

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

A versenyhivatal engedélyezte, hogy a MET megszerezze a GDF SUEZ Földgáz Kiskereskedelmi Portfólióját.

Zűrös ügyek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. (MET) átvegye a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. földgáz kiskereskedelmi portfóliójába tatozó ügyfeleket (Földgáz Kiskereskedelmi Portfólió).

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy mind a MET Holding AG által irányított vállalkozáscsoport, mind a Földgáz Kiskereskedelmi Portfólió foglalkozik földgáz kiskereskedelmi értékesítésével kis és közepes, valamint nagy ipari vevőknek. Ugyanakkor a felek együttes részesedése alapján kizárható volt, hogy az összefonódás káros hatásokkal járna.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Tavaly novemberben még olyan hír jött, hogy a MET a cég villamosenergia-portfólióját vásárolja meg, a franciák a gázkereskedelmi tevékenységet megtartanák.Februárban viszont már arról tájékoztatott a két társaság közös közleményében, hogy a francia energiacég július 1-jével meg kívánja szünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon. Üzletét a svájci központú MET veheti át. Hogy mennyiért, azt nem tudni.

Ezt érdemes tudni a két cégről

A francia GDF SUEZ csoport világszerte 147 400 embert foglalkoztat, 2013-as árbevétele 81,3 milliárd euró volt. A cég részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin Párizsban és Brüsszelben is jegyzik.

A svájci központú MET csoport nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte.

A MET csoport leánvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj kereskedelem felé.

A magyar gáz-nagykereskedelem nagy részét az oroszokkal kötött hosszú távú államközi szerződések alapján intézik, de létezik a piacnak ezen felüli része is. Ezt évek ótaa Fidesz-kormány által helyzetbe hozott, részben offshore hátterű MET tartja a kezében, nekik kedvező kormányrendeletekkel, az állami tulajdonú MVM asszisztálásával. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik