Gazdaság

Nem boldogul az ezermilliárdos köztartozásokkal a NAV

nav(2)(960x640).jpg (nav)
nav(2)(960x640).jpg (nav)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leginkább a magánszemélyekkel és a működő vállalkozásokkal szemben lép fel eredményesen. A legnagyobb adósok gigászi összegekkel tartoznak.

Az adóhatóság 2500 milliárd forint köztartozást tartott nyilván 2014 végén, ennek legfeljebb ötödrésze jöhet be az államkasszába – írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva azt írta, hogy ebből mintegy 200 milliárddal magánszemélyek, 300 milliárddal működő vállalkozások tartoznak a NAV-nak.

A legnagyobb összegű tartozást, mintegy 2000 milliárd forintot, a felszámolás alatt álló, vagy más ok miatt megszűnésre ítélt vállalkozásoktól kellene behajtani. Kis Péter András szóvivő elmondta: tavaly 1,2 millió végrehajtást indított a hatóság, és ezekből mintegy 360 milliárd forint folyt be. Elmondta: az adóhatóság leginkább a magánszemélyek és a működő vállalkozások esetében léphet fel eredményesen, az ezermilliárdos nagyságrendű tartozást felhalmozó megszűnés előtt álló társaságoktól tavaly összesen 5,5 milliárd forint köztartozást tudtak behajtani.

Tavaly a NAV adatai szerint némileg nőtt a magánszemélyek tartozása, mintegy 10 milliárd forinttal, míg csaknem 40 milliárddal csökkent a működő vállalkozásoké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik