Gazdaság

Szabálytalanságok miatt 1 milliárd eurót tarthatott vissza az EU Magyarországtól

euro(210x140).jpg (euró, pénz, bankjegy, hamis,)
euro(210x140).jpg (euró, pénz, bankjegy, hamis,)

A 444.hu birtokába került belső feljegyzés szerint több operatív programot is érint a pénzcsap elzárása. A magyar kormány a költségvetés összeomlásával presszionálta a bizottságot.

Egy EU-s belső feljegyzés szerint a magyar kormánynak 2014 végén komoly gondot okozott, hogy nem érkeztek meg a várt uniós pénzek. Az Európai Bizottság többek között azért nem fizetett, mert szerintük a közbeszerzésekkel sok baj volt: kevés cég indulhatott, és azok túl drágán dolgoztak – írja egy Jean-Claude Junckernek írt december eleji belső feljegyzés alapján a 444.hu. A szöveg egy felkészítő arról, hogy az Európai Bizottság elnökének milyen ügyeket kell megvitatnia Györkös Péterrel, az EU-hoz rendelt brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjével.

„Az EU a magyarországi kifizetéseket jelenleg részben visszatartja 10 operatív program esetében a 15-ből, mert az ellenőrzések rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel. E szabálytalanságok elsősorban a közbeszerzési eljárások megsértését jelentik, illetve problémák vannak az értékelési rendszerrel is” – fogalmaz a feljegyzés, amelyben szó esik arról is, hogy a pénzek visszatartása komoly problémákat okoz Magyarországnak, veszélyezteti a költségvetés stabilitását. Ennek ellenére hozzáteszik: a kifizetések visszatartását csak a feltárt szabálytalanságok magyarországi orvoslása esetén lehet feloldani.

Kevés nyertes, nagy nyeremény

A kifogásolt gyakorlat kapcsán azt írják: a nagy állami beruházásoknál indokolatlanul korlátozzák azok körét, akik képesek lehetnek elindulni a pályázatokon, nincs igazi verseny a munkákért, a hozzáférés az EU-s pénzekhez csak néhány cégnél koncentrálódik.

A bizottság belekötött a pályázatok elbírálásának rendszerébe is: kifogásolták, hogy megszaporodtak az olyan kiírások, amikor beérkezési sorrendben mindenki kap pénzt, aki formailag megfelel. Nem tetszett nekik az sem, hogy a kormány 2012-ben az egymilliárd forintnál drágább beruházásokat kivette a pályázati rendszerből, és azokról egyedi módon a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság dönt (ennek tagja Orbán Viktor is).

A magyar kormány 2014-ben 4,3 milliárd eurót kívánt lehívni, de ebből december elejéig csak 2,6 milliárdot fizetett ki Brüsszel. További 1 milliárd euró esetében a magyarok benyújtották a számlát, de a bizottság a szabálytalanságok miatt nem fizette ki ezt az összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik