Gazdaság

Paksi bővítés: nehéz lesz az orosz fűtőanyagot kiváltani

paks (paks)
paks (paks)

Aszódi Attila kormánybiztos szerint ha nem az orosz szállítják a fűtőanyagot, az probléma lehet. Jelenleg ugyanis másnak nem áll rendelkezésére a szükséges technológia, kifejlesztése pedig évekbe telhet.

Az amerikaiak meg ezt mondták

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula azt mondta pénteken a HírTV-ben, hogy drága lehet kiváltani az orosz fűtőanyagot. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos pedig azt mondta az Indexnek, hogy a Paks II.-nél tervezett VVER-1200-as reaktorhoz jelenleg csak az oroszok gyártanak fűtőanyagot.

Aszódi Attila szerint egy nem orosz fűtőanyag kifejlesztése a nulláról indulva nagy befektetést és kb. három évet igényel, mivel komoly biztonsági és műszaki kérdéseknek is meg kell felelni.

Mint már írtunk róla, múlt év május óta az EU biztonsági stratégiájának része az az előírás, hogy a nukleáris fűtőanyag-ellátást diverzifikálni kell. Az új erőműveknél pedig a harmadik országokkal kötött szerződésekhez az Euratom Ellátási Ügynökség jóváhagyása kell. Amennyiben a szervezet megtagadja a jóváhagyást, akkor a Európai Bizottság dönt 30 napon belül. Most vélhetően az történt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe.

Aszódi Attila a lapnak arra a kérdésére nem válaszolt,hogy vajon az oroszokkal kötött fűtőanyag-szállítási szerződést felbontható-e. Viszont jelezte, csak akkor lesz egyáltalán hatályos a szerződés, ha mindhárom fél (uniós, orosz, magyar) aláírja.

Szijjártó szerint nincs semmilyen különleges helyzet

Szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, egy sajtótájékoztatón egyébként azt mondta a hvg.hu tudósítása szerint, hogy az atomerőmű-beruházással, így a fűtőelemek beszerzésével kapcsolatban is folyamatosak az egyeztetések, a tárgyalások az unió különböző intézményeivel. Semmilyen késés nincsen, semmilyen különleges helyzet nincsen, minden halad menetrend szerint, és menetrend szerint tárgyalunk az Európai Unióval is – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik