Gazdaság

Nőtt a GDP az EU-ban

GDP(960x640).jpg (gdp, )
GDP(960x640).jpg (gdp, )

Tavaly az utolsó negyedévében 0,4 százalékkal nőtt az Európai Unió (EU) tagállamainak közösen számolt bruttó hazai összterméke az előző negyedévhez képest.

Tavaly az utolsó negyedévében, az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt az Európai Unió (EU) tagállamainak közösen számolt bruttó hazai összterméke (GDP) a tavalyi harmadik negyedéves 0,3 százalékos növekedés után – szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak pénteken kiadott második becslésében.

Az eurózóna tagállamaiban 2014. október-decemberében 0,3 százalékkal nőtt a GDP, előtte a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal.

A tavalyi negyedik negyedévben a háztartások végső fogyasztása 0,5 százalékkal nőtt az EU-ban, a bruttó tőkeberuházások mértéke 0,4 százalékkal emelkedett, az export 1,3 százalékkal bővült, az import 0,8 százalékkal növekedett.

A legjobbak és a leggyengébben teljesítők

A tagállamok közül a negyedik negyedévben Észtországban, Svédországban és Magyarországon volt a leggyorsabb a gazdasági növekedés üteme. Az előbbi két országban 1,1 százalékos GDP-növekedés volt, Magyarországon 0,9 százalékos.

A legrosszabbul Ciprus, Görögország, Ausztria és Finnország teljesített. Cipruson 0,7 százalékkal, Görögországban 0,4 százalékkal, Ausztriában és Finnországban 0,2 százalékkal csökkent a GDP.

2014 egészében 1,3 százalékkal nőtt a tagállamok GDP-je az EU-ban és 0,9 százalékkal az eurózónában – közölte az Eurostat. A magyar GDP a KSH pénteki adataiat szerint az előzetesen becsült 3,5 százalék helyett 3,6 százalékkal emelkedett tavaly. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik