Gazdaság

MNB: politikai okoból támadják a jegybankot

A jegybank szerint törvényesen adtak engedélyt a DRB bankcsoportnak, a tagintézmények többsége az engedélyezés előtt már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként működött.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával, közel féléves eljárás nyomán adott tevékenységi engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak – áll közleményükben.  A jegybank szakmaiatlannak és alaptalannak tartja a DRB bankcsoport tulajdonosi köréhez tartozó befektetési szolgáltatónál feltárt visszásságok és a hitelintézeti formaváltás közti összefüggések sejtetését. A hitelintézeteknek prudens, biztonságos és szabályos módon kell működniük, függetlenül attól, hogy bankról vagy szövetkezeti hitelintézetről van szó – olvasható a jegybanki dokumentumban.

A jegybank határozottan visszautasít minden – akár politikai szándékoktól, akár bármiféle anyagi érdekektől vezérelt – kísérletet, amely befolyásolni kívánja pártatlan és független felügyelési, engedélyezési tevékenységét – áll a közleményben.

Emlékeztetnek: az engedélyezést követően az MNB átfogó vizsgálatot tartott a bankcsoportnál, mely vizsgálat nyomán, azzal összefüggésben került sor a befektetési szolgáltatónál a súlyos pénzügyi visszaélés felderítésére.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik