Gazdaság

Leszavazták a roamingdíjak eltörlését

roaming (roaming)
roaming (roaming)

2018-ig még szinte biztosan ráfizethetünk a külföldi telefonálásra.

Döntött az Európai Tanács: 2018-ig még szinte biztosan maradnak a roamingdíjak a mobilszolgáltatóknál. Fogyasztóvédők és európai politikusok körében kivágta a biztosítékot az európai kormányok döntése.

„A tanács csalódást okoz 550 millió európai polgárnak és visszafogja az egységes digitális piac megteremtését” – idézi a The Local portál Fredrick Federley svéd EP-képviselőt. Szerinte a roamingdíjak a mobilszolgáltatók fejőstehenei.

Guillermo Beltrà, az Európai Fogyasztók Szövetségének jogi és gazdasági igazgatója szintén csalódott. „A nemzeti kormányok egyáltalán nem voltak elkötelezettek abban, hogy lebontsák a korlátokat az egységes európai digitális piac előtt” – közölte. „Nincs abban semmi titok, hogy a telekommunikációs iparág szereplői tettek meg minden tőlük telhetőt a döntés elhalasztására” – mondta, hozzátéve, hogy már régóta lehet tudni, hogy egyszer el fogják törölni ezeket a díjakat, a szolgáltatóknak erre már készen kellene állniuk.

Az Európai Tanácsban viszont egyetértés mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatóknak biztosítaniuk kellene egy meghatározott keretet, amelyen belül az előfizetők az otthoni díjakkal használhatják telefonjaikat, de ennek a keretnek a mértékét nem határozták meg.

Tavaly az Európai Parlament elsöprő többsége úgy döntött, hogy még idén véget vetnének a roamingdíjak felszámításának. Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő szerint viszont egyes tagállamok saját nemzeti szolgáltatóikat védik, a roamingdíjak eltörlése pedig a belföldi díjak emelésével járhat. Úgy véli, a további egyeztetések pozitív eredménye lehet egy európai szolgáltatói hálózat létrehozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik