Gazdaság

Varga a Buda-Cashről: hetek kérdése a javaslat kidolgozása

Már januárban elkezdték a felügyelet szigorítását, de a Buda-Cash-ügy felgyorsította a folyamatot, így néhány héten belül elkészül a kormányelő-terjesztés.

Gyakoribb, feszesebb, szigorúbb ellenőrzésre van szükség, sokkal több alkalommal kell különböző módszereket alkalmazni, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket. A minisztériumnak vannak javaslatai, amelyeket egyeztet a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) – mondta Varga Mihály miniszter az M1 Az este című műsorában.

A Széchenyi Bank más volt

A szigorítások előkészítése már januárban elkezdődött, mert európai uniós szabályozásokat is át kell ültetni a magyar jogrendbe, a Buda-Cash-ügy azonban felgyorsította a folyamatot.

A Széchenyi Bankról a miniszter elmondta, azért szállt be az állam a betétesek kártalanításába, mert résztulajdonos volt. Most a Buda-Cash esetében más a helyzet, itt először a károkat kell felmérniük. Hozzátette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat vezetett számlát a bajba jutott DRB bankcsoport valamelyik tagjánál. Néhány szervezet csak a pénzének egy részét tartotta itt, mások viszont az egyetlen számlájukat vezették ezeknél a pénzintézeteknél.

A miniszter arról is beszélt, hogy a 84 önkormányzatból azért 67-nek ad rendkívüli támogatást a kormány, mert ezeknek a helyhatóságoknak már a márciusban esedékes bérek kifizetése is problémát okozna. Ezt kellett orvosolnia a kormánynak a Belügyminisztérium tartalékalapjából.

Támogatást kapnak a települések

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként.

Az MNB hétfő délután tudatta, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, miután a jegybank vizsgálata szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki – mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt – nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik