Gazdaság

Nem gondolkodnak cafeteriában a cégek

erzsebet-utalvany(210x140).jpg (erzsébet-utalvány)
erzsebet-utalvany(210x140).jpg (erzsébet-utalvány)

A K&H Bank kutatása szerint az adótörvény-változások miatt a hazai kkv-k (kis- és középvállalkozások) mindössze 42 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást adni dolgozóinak.

A cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya rég nem látott mélységbe, 53-ról 42 százalékra zuhant, holott a korábban beharangozott, a cégek szempontjából negatív módosítások végül jóval enyhébbek lettek– írja a napi.hu a K&H kkv-kutatásáról.

A vizsgálat szerint a kkv-k körében még mindig az Erzsébet-utalvány, az utazási költségek megtérítése, illetve a SZÉP-kártya a favorit, azonban mindhárom juttatási forma népszerűsége csökkent.

Hol kapnak a legtöbben béren kívüli juttatást?

A K&H vizsgálata szerint a mezőgazdasági cégek fele tervezi a cafetéria elemek valamelyikének beépítését a bérezésbe, az építőiparban ez az arány 46 százalék. A kereskedelmi (36 százalék) és a szolgáltató cégek (42 százalék) mutatnak a legkisebb hajlandóságot a béren kívüli juttatások területén.

A napi.hu szerint míg a mikro- és kisvállalkozásokat érzékenyen érintették az adótörvény-változások, addig a középvállalkozásokat egyelőre nem befolyásolják a szabálymódosítások. A mikrovállalkozásoknál 51-ről 37 százalékra, a kisvállalkozásoknál 55-ről 43 százalékra zuhant a cafetériában gondolkodó cégek aránya.

A középvállalkozásoknál javuló tendencia figyelhető meg: itt fél éve folyamatosan növekszik a cafetériával kalkulálók aránya, jelenleg kétharmaduk támogatná béren kívüli juttatással dolgozóit, ez az előző negyedévhez képest 11 százalékos emelkedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik