Gazdaság

Dupla bért adnának mindenkinek vasárnap

elelmiszerbolt-zarva(210x140).jpg (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)
elelmiszerbolt-zarva(210x140).jpg (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)

Mindenütt százszázalékos bérpótlékot vezetne be az Országgyűlés gazdasági bizottsága az év tizenegy napján. Csak a kereskedelemben dolgozók járhatnak rosszul.

A javaslat szerint a munkaszüneti napokon, illetve pünkösd és húsvét vasárnapján minden munkavállalónak 100 százalékos bérpótlékot kellene fizetni – számol be a Világgazdaság. Hozzáteszik, hogy ezt a kórházak, közüzemek, tűzoltóságok és rendőrségek költségvetése bánhatja, hiszen eddig a folyamatosan működő üzemeknél, illetve ott, ahol társadalmi érdek volt a munkavégzés, nem kellett bérpótlékot fizetni sem a vasárnapi, sem pedig a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén. Mint írják, ugyanilyen alapon a munkaszüneti napokra többet kell majd adni a vasárnap is dolgozó televíziós stáboknak, újságíróknak is.

Kicsit kaotikus a helyzet

A javaslat egyik módosítójából kiderül, lesznek azért kivételek: az új terv a kereskedőknél is teljesen mást is tartalmaz, mint az eredeti. Korábban általános jelleggel terjesztették volna ki a vasárnapi munkavégzésre a dupla bért jelentő pótlékot, az új javaslat szerint azoknál a kereskedelemi egységeknél kellene kifizetni az alkalmazottaknak vasárnap, amelyekre a zárvatartási törvény vonatkozik. Mivel ezek az üzletek csak akkor lehetnek nyitva, ha a tulajdonos vagy segítő családtagja dolgozik ott, a dupla bérnek kevés a relevanciája – írja a lap. Hozzáfűzik, hogy valójában azoknál az újságosoknál, virágosoknál és pékeknél érdekes ez, amelyek a törvény értelmében nyitva lehetnek vasárnap délelőtt.

A módosítás emiatt kedvezőbb helyzetbe hozza viszont azokat, akik eddig is kivételek voltak a törvény alól, hiszen nemcsak a zárvatartási előírást, de a dupla bérpótlékot is megússzák (csak az eddigi 50 százalékos felárat kell fizetniük) a piacokon és a pályaudvarokon működő boltoknak, valamint a világörökségi területen található üzleteknek, ami Budapesten praktikusan a belváros egészét jelenti. Eközben a Nemzetgazdasági Minisztérium most épp azoknál – a belvárosi üzleteknél – vezetné mégis be a vasárnapi zárást, akiknek a gazdasági bizottság javaslata kedvezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik