Gazdaság

A Praktikernél ráhúznak fél-fél órát, de kirúgás nem lesz

praktiker (praktiker)
praktiker (praktiker)

A márciustól kieső eddigi remek vasárnapi forgalmat megpróbálja a hét többi napjára elosztott meghosszabbított nyitva tartással pótolni a barkácsáruházlánc.

Vasárnapi munka

A törvényi keretek között igazodik a Praktiker a vásárlók igényeihez, ennek megfelelően március közepétől módosítja nyitvatartási rendjét – írta az áruházlánc közleményében.

Ez azt jelenti, hogy 19 áruházuk hétfőtől szombatig reggel 7.30-tól este 20.30-ig lesz nyitva március 15. után. Vagyis hétköznap reggel és este is ráhúznak fél órát, hiszen eddig hétfőtől péntekig 8-20 óra között, szombaton 9-20 óra, míg vasárnap 9-18 óra között tartott nyitva a barkácslánc.

A jelenlegi nyitvatartási rendet egyébként állításuk szerint többéves tapasztalat alapján vezették be 2012-ben, kifejezetten a magyar vásárlói szokásokra alapozva.

Az IKEA is

Jó nap volt nekik a vasárnap

A vállalat forgalma évek óta jól alakult vasárnaponként, annak ellenére, hogy rövidebb ideig voltak, vannak nyitva az üzletek. A családok ugyanis náluk a hét utolsó napján választották ki a megvásárolni kívánt termékeket, aminek jelentős részét hétfőn szállították le.

A második negyedévtől az áruházlánc arra számít, hogy a „vasárnapi forgalom” hosszabb távon eloszlik majd a hétköznapokon. De tapasztalatuk szerint ha egy napig valamilyen oknál fogva zárva vannak, az előtte és utána következő napok forgalma megnő. Így aztán a vasárnapi „nézelődős” vásárlás várhatóan szombatra csúszik, tehát péntek, szombat és hétfő erősebb lehet a többi napnál az év második felére.

Ezt tervezik

A cégnél folyamatosan figyelemmel kísérik a vásárlói szokások változását, tesztelik a március 15-e utáni időszakot is, és ha szükségesnek látják, tovább módosítják majd a nyitva tartást.

A telefonos és online ügyfélszolgálat is igazodik majd az új, meghosszabbított nyitvatartási rendhez. Március 15-től pedig a call center vasárnaponként nem lesz elérhető.

Egyelőre úgy tervezik, hogy a választható egynapos vasárnapi nyitva tartás lehetőségét áruhazánként eltérő időpontban, a helyi igényeknek megfelelően fogják kihasználni.

Azt is kijelentették, hogy munkarendváltozás miatt elbocsátások nem lesznek az áruházláncnál.

Az áruházláncnál úgy vélik, webshopjukat még többen fogják használni a jövőben, bár a házhoz szállítás csak hétfőtől szombatig lesz igénybe vehető a minden piaci szereplőre érvényes törvényi szabályozás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik