Gazdaság

Mindeközben: 2,10 százalékon maradt az alapkamat

MNB (magyar nemzeti bank, MNB)
MNB (magyar nemzeti bank, MNB)

A monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően 2,10 százalékon tartotta az alapkamatot.

Miközben kirobbant a magyar pénzügyi piac egyik legnagyobb botránya, a Buda-Cash 100 milliárdos forintos kárt okozó ügye, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 2,10 százalékon tartotta az alapkamatot.

Az elemzői reakciókról ebben a cikkünkben olvashat bővebben >>

A tanács a márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében, a középtávú inflációs kilátások átfogó áttekintését követően értékeli a monetáris kondíciók esetleges további lazításának szükségességét – derül ki a testület kamatdöntő ülését követően kiadott keddi közleményéből – írta az MTI.

A magyar gazdaságot kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás középtávon mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés a monetáris politika előrejelzési idejében fokozatosan záródik, így a reálgazdaság dezinflációs hatása mérséklődik – áll a közleményben.

Megjegyzik azt is, hogy az előző kamatdöntés óta további elmozdulás történt a decemberi Inflációs jelentés lazább monetáris politika felé mutató kockázati pályáinak irányába. Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a testület megítélése szerint az alapkamat aktuális szintje még összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

“Előrejelzéseink feltételeinek teljesülése mellett az inflációs cél elérése a tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat” – fogalmaznak a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik