Gazdaság

Az amerikai fagy miatt nálunk is nőhet az üzemanyagár

tankolás (tankolás)
tankolás (tankolás)

A héten az olaj jobban drágult, mint ahogy erősödött a forint. A szumma: elképzelhető, hogy szerdától drágábban tankolhatunk. A Reuters adataira támaszkodva közöl remek elemzést a Privátbankár.

Kapcsolódó cikkek

A héten a benzin félszázalékkal lett drágább, a gázolajnál durvább 3,6 százalékos az emelkedés; a forint ebben az időszakban 0,6 százalékkal erősödött. Ezeket, valamint a pénteki 3 forintos dízel áremelést figyelembe véve jövő szerdán a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolajnál viszont egy kétforintos emelés sem kizárt.

Ahogy a Privátbankár elemzésében is olvasható, az úgynevezett Brent kőolaj ára a héten 58-62 dollár között változott, heti átlagban 4,5 dollárral, 8 százalékkal emelkedett. Ezt részben az amerikai kőolajfúrások számának újabb csökkenése okozta, részben az, hogy a hideg időjárás miatt az USA keleti partjainál finomítók álltak le, vagy csökkentették termelésüket, a termékek szállítása lelassult, s a tüzelőolaj és fűtőolaj kereslet megemelkedett.

Többet tankolhatunk

Nemzeti valutánk árfolyama a héten 269 forint/dollár körül ingadozott, összességében másfél forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy hete.

A Privátbankár összeállításából kiderül, hogy az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 14 százalékkal csökkent. Így az átlagkereset emelkedése miatt ma 22 százalékkal több benzint és 21,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy éve.

Fotó: MTI / EPA / Sean Masterson

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik