Gazdaság

Jót írtak a szocialistákról, most visszakoznak

asz(210x140).jpg (állami számvevőszék)
asz(210x140).jpg (állami számvevőszék)

Az Állami Számvevőszék múlt heti jelentésében már-már megdicsérte a szocialista kormányokat és a megszorítás gyanújába keverte az Orbán-kormányt, erre most magyarázkodó közleményt adtak ki.

Szokatlan lépésre szánta rá magát az Állami Számvevőszék (ÁSZ): magyarázkodó közleményt adott ki egy múlt heti jelentéshez, amellyel végveszélybe sodorta az elmúltnyolcévezés fideszes doktrínáját – írja a hvg.hu. A jelentésben többek közt azt írták, hogy a 2007 és 2013 közötti időszak minden évében születtek egyensúlyjavító intézkedések. Ebből az is következhet, hogy a szocialisták idején is lehetett költségvetési egyenlegjavulás, és az Orbán-kormány idején is lehetett megszorítás – mutat rá a cikk.

Az ÁSZ ma újabb közleményt adott ki, melyben kiemelik a költségvetés 2006-os megrendülését és a hiány elszállását, valamint a büdzsé helyreállását 2011-ben, az Orbán-kormány idején.  Ebben is írnak arról, hogy 2007-től a kormányok „számos olyan intézkedést hoztak, amelyeknek kifejezett célja a költségvetési egyensúly javítása volt”. De hozzáteszik, hogy ezzel nem a megszorításokra céloznak. Azt is hangsúlyozzák, hogy a kifejezetten megszorító jellegű intézkedéseket nem vonták be az ellenőrzés körébe, inkább a különadók kivetésével, a tartalékképzéssel, és az évközi zárolások elrendelésével foglalkoztak.

A hvg.hu megkérdezte az ÁSZ-t, hogy azért adott ki újabb közleményt, mert az előző közlemény politikai üzenete nincs összhangban a második és a jelenlegi Orbán-kormány politikai kommunikációjával. Valamint azt is, hogy azért próbálják-e árnyalni a korábbi kommunikációját, mert a kormányzat megdorgálta érte.

Az ÁSZ válaszában kitért arra, hogy a korábbi jelentés az elmúlt napokban széles körben megjelent a sajtóban, illetve a politikai közbeszédben, de egyes megnyilatkozások, minden szakmai alapot nélkülöző politikai vélemények nem álltak összhangban az ellenőrzés tényeken alapuló megállapításaival, azokból politikai célzatú hibás következtetéseket vontak le, sőt előfordult, hogy az Állami Számvevőszéknek tulajdonítottak a jelentés megállapításaiból nem következő valótlan állításokat. Ezzel indokolták a mostani „tájékoztató közleményt”. Hangsúlyozták, hogy az Állami Számvevőszék mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye, amely kizárólag a törvényeknek alárendelve látja el feladatait. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik