Gazdaság

A külföldiek fizethetik majd a nyugdíjainkat

Körülbelül 30 év múlva már nem a magyarok fizetik majd a nyugdíjrendszer járulékait, hanem a nálunk munkát vállaló külföldi állampolgárok – mondta Matisz Ágnes nyugdíjszakértő a Napi Gazdaságnak.

Bár a bedőléstől nem kell tartani, de alapvető nehézséget okoz, hogy a hazai nyugdíjrendszert a teljes foglalkoztatás meglétére és százszázalékos bevallásokra írták, amelyek mára már nem valós feltételek – mondta a Napi Gazdaságnak Matisz Ágnes nyugdíjszakértő. Szerinte egy forgalmi vagy fogyasztási adó kínálhat a megoldást a nyugdíjrendszerre, amely a bérjárulék-befizetéseket válthatja fel.

Hosszú ideje hisztéria és vészharangkongatás van a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatban, ami indokolatlan. Ez egy probléma, amire készülni kell – mondta a Napi Gazdaságnak Gál Róbert Iván, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Ez komplex feladat, ami komoly kihívást jelent bármelyik államnak. A nyugdíjrendszert kiegyensúlyozása tulajdonképpen egyszerű kérdés, a nehéz az, hogy egy ilyen lépés ne okozza az érintett társadalmi csoportok elszegényedését – mondta a kutató.

Simonovics András nyugdíjszakértő úgy véli fontos lenne egyszerűsíteni. Szerinte a rendszert gyengítették az utóbbi idő egyes gazdasági eseményei, mint az infláció alakulása, vagy a második pillér államosítása. A nyugdíjak 2010-től 5-6 százalékkal nőttek, míg az infláció ettől elmaradt, amely később visszaüthet. A magánnyugdíj pénzeinek elköltése pedig 5 százalékos hiányt okozott a nyugdíjalapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik