Gazdaság

Vége a devizahiteleknek, ez vár az adósokra

Varga-Mihaly-a-koltsegvetesi-bizottsag-elott(960x640).jpg (Varga Mihály, bizottság, meghallgatás)
Varga-Mihaly-a-koltsegvetesi-bizottsag-elott(960x640).jpg (Varga Mihály, bizottság, meghallgatás)

A nemzetgazdasági miniszter történelmi fordulónapnak tartja február elsejét.

2015. február 1-je az elszámoltatás és a forintosítás fordulónapja, ráadásul – ha ez valakinek nem lenne elég a történelmi jelzőhöz – hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is.

Február elseje valóban fordulópont a devizahiteleseknek. A svájci frank elszállásakor külföldön is elismerték, hogy a magyar kormány időben döntött a devizahitelek forintosításáról, a bankok elszámoltatásáról, amire már az Alkotmánybíróság is rábólintott.

Vasárnap hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény, és az aktualizált Magatartási Kódex is. A pénzügyi intézetek önként vállalják, hogy átlátható és felelős magatartást tanúsítanak lakossági ügyfeleiknek a hitelnyújtás előtt, a futamidő alatt, illetve az esetleges fizetési nehézségekkel kapcsolatos eljárásaikban is.

Az első lépés az elszámolás, amiből egyelőre nem sokat fognak érzékelni a devizahitelesek. Február 1-jei hatállyal kamatostul elszámolják az árfolyamrés és egyoldalú kamatemelések miatti többletfizetésüket a bankok. A meglévő szerződéseknél a tartozás csökken, a lezártaknál átutalással kapják meg a pénzt. A devizaalapú jelzáloghiteleket és lakáslízing-konstrukciókat 256,5 forintos frank- és 309 forintos euróárfolyamon forintosítják.

Varga Mihály: eltűnnek a devizahitelek

Február elsejétől nem lesz devizaalapú lakáshitel, és más típusú devizahitel Magyarországon, az ebből eredő gondok eltűnnek a hazai pénzügyi rendszerből – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szombaton kiemelte: február elseje történelmi fordulónap, megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is.

A forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást. A kormány és a Magyar Bankszövetség egyetértett abban, hogy a bankok a devizahitelek forintosításának végéig, illetve az elszámolás lezárásáig önkéntesen fenntartják a lakásértékesítési kvótarendszert. Varga Mihály kiemelte: fennmarad a kilakoltatási moratórium, ezzel is segítik a nehéz helyzetbe került családokat. Varga Mihály az idei év  legfőbb gazdaságpolitikai eredményének nevezte a devizahitelek kivezetését. A devizaalapú fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével mintegy félmillió család otthonát védte meg a kormány a szélsőséges és előre nem kiszámítható árfolyamváltozásoktól. A bankok elszámoltatása miatt 25-30 százalékkal csökkennek a hitelek törlesztőrészletei is.

Pénzügyi katasztrófát előztek meg 

Varga Mihály azt mondta, valódi pénzügyi katasztrófát sikerült elhárítani. Ha a kormány nem lépett volna időben, mintegy 700 milliárd forinttal nagyobb adóssággal kellene szembenézniük az embereknek. A forintosítással sikerült megelőzni azt, hogy a svájci jegybank januári döntése miatt a devizahitelesek törlesztőrészletei mintegy 20-25 százalékkal emelkedjenek. Azzal, hogy a devizaadósságtól való kitettség csökkent, az állami gazdálkodás terhei is csökkentek, mert körülbelül 1000 milliárd forint árfolyamveszteségtől, azaz a tartozások ekkora összegű növekedésétől védte meg a kormány a lakosságot, az államháztartást, az önkormányzatokat.

A miniszter szerint a bankok is jól jártak, forintosítás nélkül a jövőben – a jelentős árfolyamváltozás hatására – a nem fizető adósok száma ismét emelkedett volna, a nem teljesítő hitelek mögé újabb jelentős céltartalékot kellett volna félretenniük. A kormány elégedetten nyugtázta az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett döntését, amely szerint a bankok elszámoltatásáról szóló törvény összhangban van az alaptörvénnyel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig pereskedő bankoknak is meg kell kezdeniük az elszámolást az ügyfeleikkel.

A menetrend

A devizahiteles, érintett ügyfelek március és április folyamán hivatalos értesítést kapnak a bankjuktól az elszámolásokról, a forintosításról. Ha az ügyfél vitatja az elszámolást, a kézbesítéstől számítva 30 napon belül panaszt tehet a bankjánál. Ha nem sikerül megegyeznie az ügyfélnek a bankkal, az MNB égisze alatt működő Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat. A miniszter közölte: a kormány a magyar emberek, családok védelme érdekében tett intézkedéseivel precedenst teremtett Európában, a Magyarországon megtett lépéseket napjainkban már a nemzetközi sajtó is dicséri.

Emlékeztetett rá, hogy olyan rangos gazdasági lapok, mint az Economist vagy a Financial Times is dicsérte cikkeiben a kormányt, hogy idejében lépett, és megvédte a magyar lakosokat a svájci jegybank januári döntésének következményétől.
Varga Mihály egy lengyel lap ezzel kapcsolatos mondatait idézte fel, mely szerint a magyar példa azt mutatja, az államnak joga van megvédenie polgárait a pénzpiacok mozgásaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik